Fudbal

legendarni trener

Wenger: Superliga bi uništila najbolju ligu na svijetu

24/04/2021

Kao trener koji je tokom 21 sezone na klupi Arsenala osvojio tri titule prvaka i sedam trofeja FA Cupa, Wenger je kazao da bi Super liga Evrope u potpunosti uništila englesku Premier ligu koja je najbolja na svijetu

Francuski fudbalski stručnjak i direktor za razvoj fudbala pri Svjetskoj fudbalskoj organizaciji (FIFA) Arsene Wenger izjavio je da bi organiziranje Super lige rezervirane za najbogatije evropske klubova uništilo englesku Premier ligu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Super liga Evrope se rodila kao mrtva ideja i nikada nisam mislio da to može uspjeti“, kazao je Wenger za engleske medije.

Kao trener koji je tokom 21 sezone na klupi Arsenala osvojio tri titule prvaka i sedam trofeja FA Cupa, Wenger je kazao da bi Super liga Evrope u potpunosti uništila englesku Premier ligu koja je najbolja na svijetu.

“Ne razumijem tu logiku nikako. Englezi su glasali za Brexit i sada bi da prave neku evropsku Super ligu. Čestitam svima koji su digli glas protiv ideje o Super ligi koja je na amaterski način osmišljena i prezentirana“, kazao je Wenger.

Dvanaest evropskih fudbalskih klubova postiglo je dogovor o pokretanju novog takmičenja, Super lige, uprkos protivljenju Evropske fudbalske federacije (UEFA).

U zajedničkom saopštenju objavljenom u nedjelju navedeno je da će Super ligom upravljati klubovi osnivači među kojima su Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham.

UEFA je ekspresno reagovala i najavila sankcije za klubove Super lige, ali i igrače koji nastupe o tom takmičenju, kojima će biti zabranjen nastup za nacionalne timove svojih zemalja.

Već u utorak uvečer šest engleskih klubova pod velikim pritiskom navijača, fudbalskih radnika i bivših igrača te Vlade Velike Britanije povuklo se iz Super lige. Isto su u srijedu uradili i Milan, Inter i Atletico Madrid, tako da se takmičenje elitnih evropskih fudbalskih klubova svelo na Real Madrid, Barcelonu i Juventus.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.