Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ured disciplinskog tužioca

Zatražena disciplinska kazna za sutkinju Općinskog suda u Zenici

Ured_disciplinskog_tuzioca birn bih (1)

“Tužena nije dostojna za obnašanje pravosudne funkcije”, rekao je tužilac Baćevac tražeći od disciplinske komisije da joj se izrekne kazna razješenja dužnost

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) zatražio je od disciplinske komisije da razrješenjem dužnosti disciplinski kazni Melisu Kovačević, sutkinju Općinskog suda u Zenici, zbog kršenja Zakona o VSTV-u u pogledu presude kojom je proglašena krivom za krivično djelo, piše BIRN BiH.

Disciplinski tužilac Asmir Baćevac kazao je kako je tužena Kovačević narušila integritet i povjerenje u pravosuđe i da to potvrđuje pravosnažna presuda kojom je osuđena na tri godine i šest mjeseci zatvora, zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, primanja dara i zbog trgovine utjecajem.

“Tužena nije dostojna za obnašanje pravosudne funkcije”, rekao je tužilac Baćevac tražeći od disciplinske komisije da joj se izrekne kazna razješenja dužnosti.

Nakon pripremnog, održano je i glavno ročište, kao i iznesene završne riječi u ovom predmetu.

Pravna zastupnica Maida Grizović predložila je da se u dokazni postupak uvede i saslušanje tužene Kovačević, što je disciplinska komisija odbila zbog okolnosti na koje se tražilo, jer postoji pravosnažna presuda. Izuzev toga, ona je predložila kao dokaz obavijest Ustavnog suda BiH kojim dokazuju da je pokrenut postupak.

Baćevac je od predloženih dokaza naveo presudu Općinskog suda u Kaknju, presudu Kantonalnog suda u Zenici, obavještenje Kantonalnog suda u Zenici o pravosnažnosti presude i popis spisa predmeta u Zenici na okolnosti pravosnažne presude.

On je dodao i da je disciplinska komisija ranije odobrila prijedlog UDT-a o obustavljanju isplate plate tuženoj Kovačević, kao i da se ona privremeno udalji s dužnosti koju obnaša.

“Ne osporavamo da je počinila prekršaj kao sudija, nego krivičnu odgovornost”, kazala je pravna zastupnica Grizović tražeći da disciplinska komisija izrekne blažu mjeru.