Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

amra muhibić

Zatražena disciplinska odgovornost za sutkinju Kantonalnog suda u Sarajevu

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Arhiva

Odluka Prvostepene diciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća bit će donijeta u zakonskom roku

Ured disciplinskog tužioca je u završnoj riječi naveo da su dokazani nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti i neopravdano kašnjenje u izradi odluka te je zatraženo utvrđivanje odgovornosti sutkinje sarajevskog Kantonalnog suda Amre Muhibić, dok je ona ustvrdila da tužbeni navodi nisu dokazani.

Disciplinska tužiteljica Aldijana Porča je navela kako je Ured dokazao da je tužena, prema jednoj tački, uzimala u rad predmete koji nisu bili predviđeni planom, te da je Muhibić u postupku to osporila navodeći da su joj stručni saradnici donosili predmete, piše BIRN BiH.

Porča je pojasnila da je svjedok Vladimir Špoljarić, predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, izjavio kako postupanje po predmetima koje su zadužili stručni saradnici nema prioritet nad predmetima prema planu.

“Tužena je, nauštrb starih predmeta, rješavala predmete koji su kasnije inicirani”

“On je potvrdio da sudije imaju prioritet postupati po planu rješavanja starih predmeta”, kazala je Porča.

Navela je, između ostalog, da je iz dokaza vidljivo da je Muhibić skrenuta pažnja da u određenom periodu ne rješava predmete osim onih s liste, kao i da joj je bila dodijeljena pomoć stručnog saradnika po rješavanju starih predmeta.

“Tužena je, nauštrb starih predmeta, rješavala predmete koji su kasnije inicirani”, dodala je Porča.

Ured smatra da je dokazana i tačka da je sutkinja Muhibić u jednom predmetu određivanja mjera osiguranja propustila poduzeti dužne radnje.

“Ured disciplinskog tužioca je stava da je tužena počinila disciplinski prekršaj i predlaže utvrđivanje disciplinske odgovornosti tužene i izricanje disciplinske mjere, uzimajući u obzir i raniju disciplinsku odgovornost tužene i njeno sankcionisanje”, zaključila je Porča.

Disciplinska tužba tereti Muhibić za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti i neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije.

Sutkinja Muhibić je navela kako smatra da navodi Ureda nisu dokazani.

“Ja ću reći da nije dokazan nemar ni nepažnja u vršenju službene dužnosti”, kazala je i dodala da je tokom postupka navela u kojim okolnostima se vrši rad u Sudu.

Smatra da mjera nije uopće bila izgubila smisao

Muhibić je, između ostalog, navela i da nije dokazano ni neopravdano kašnjenje u izradi odluka.

Također se osvrnula na predmet s mjerama osiguranja i navela kako smatra da mjera nije uopće bila izgubila smisao i da je svrha postignuta.

Odluka Prvostepene diciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća bit će donijeta u zakonskom roku.