Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatražena provjera rada fakulteta u BiH koji nisu akreditovani

BiH

fakultet studenti

U Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini koji u skladu s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, dosad je upisano 26 visokoškolskih ustanova.

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA) Enver Halilović upozorio je da još postoji značajan broj visokoškolskih ustanova koje nisu ni započele proces akreditacije, što predstavlja ozbiljan problem kako za studente tih univerziteta, tako i za cjelokupni obrazovni sistem BiH, u kojem djeluje 49 univerziteta i visokoškolskih ustanova.

-Svi koji nisu prošli akreditaciju dužni su da to urade. Uskoro ćemo uputiti dopis svim entitetskim i kantonalnim nadležnim inspekcijama da provjere uslove po kojima rade institucije koje ne podnose zahtjev za akreditaciju – istakao je Halilović podsjetivši da visokoškolske ustanove koje nemaju akreditaciju ne mogu izdavati diplome niti su one validne.

Naglasio da su i oni univerziteti, koji su već akreditovani, nakon isteka perioda važenja akreditacije, dužni da izvrše i reakreditaciju.

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH danas je u Banjoj Luci organizovala i završnu javnu raspravu povodom seta novih dokumenata iz oblasti razvoja i osiguranja kvaliteta.

Enver Halilović

Enver Halilović

Riječ je o četiri nova vrlo važna dokumenta, a to su kriteriji za akreditaciju studijskih programa, odluka o normama kojima se utvrđuju minimalni standardi u oblasti visokog obrazovanja te dvije preporuke o kriterijima i standardima nadležnom ministarstvu Republike Srpske, kantonalnim ministarstvima i Brčko Distriktu BiH za osnivanje i zatvaranje visokoškolskih ustanova te za prestrukturiranje studijskih programa, kao i kriteriji za licenciranje visokoškolskih ustanova i studijskih programa.

Javna rasprava o ovim dokumentima trajla je gotovo dva mjeseca, a Halilović potvrđuje da su dobili značajn broj sugestija, od kojih je većina i prihvaćena.

– Navedeni dokumenti predstavljaju rezultat razvojnih planova Agencije u oblasti akreditacije u Bosni i Hercegovini, prije svega predstojeće akreditacije studijskih programa i dio su sistemskog pristupa Agencije u osnaživanju preporuka nadležnim ministarstvima obrazovanja u BiH u okviru nadležnosti koje su dodijeljene Agenciji u skladu s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH – kazao je Halilović.

Na završnu raspravu odazvali su se predstavnici javnih i privatnih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini, Ministarstva civilnih poslova BiH, Centra za priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, te predstavnici međunarodnih organizacija uključenih u reforme visokog obrazovanja.