Sud BiH

Zatražena strožija kazna za Sašu Ćurčića zbog zločina u Foči

Saša-Ćurčić

Za krivično djelo za koje je osuđen optuženi, maksimalna kazna je 45 godina zatvora. On je osuđen za devet puta manju kaznu

Iznoseći žalbe pred Apelacionim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine, Državno tužilaštvo je zatražilo strožiju kaznu Saši Ćurčiću, koji je prvostepenom presudom osuđen na pet godina zatvora zbog prisiljavanja na seksualno djelo osobe bošnjačke nacionalnosti u Foči, dok je Odbrana zatražila ukidanje presude i ponavljanje postupka, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Mersudin Pružan, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je da je Ćurčiću izrečena kazna ispod zakonskog minimuma za zločin protiv čovječnosti, naglasivši da je Prvostepeno vijeće određene okolnosti pogrešno cijenilo olakšavajućim za optuženog, te da je pogrešno zaključilo da ne postoje otežavajuće okolnosti.

“Za krivično djelo za koje je osuđen optuženi, maksimalna kazna je 45 godina zatvora. On je osuđen za devet puta manju kaznu. Minimalna kazna je deset godina zatvora, a njemu je izrečena kazna ispod zakonom propisane”, rekao je Pružan, dodavši da se petogodišnjom kaznom neće postići svrha kažnjavanja.

Istaknuo je da je Vijeće kao olakšavajuću okolnost za optuženog cijenilo činjenicu da se primjereno ponašao tokom postupka, a da je primjereno ponašanje njegova dužnost i obaveza.

“Sud je kao olakšavajuće okolnosti zbog kojih je ublažio kaznu ispod zakonskog minimuma cijenio da nije ispoljavao oblik bilo kakvog ekstremnog ponašanja. Da je nije silovao zbog mržnje na etničkoj osnovi”, kazao je Pružan navodeći da se optuženom ovi razlozi koje je naveo Sud nisi ni stavljali na teret.

Pružan je istaknuo da bi naročito olakšavajuće okolnosti za optuženog bile da je priznao krivnju i izrazio kajanje.

“To optuženi nikad nije uradio”, rekao je on, zatraživši od Apelacionog vijeća da preinači presudu i optuženom izrekne strožiju kaznu.

Prvostepeno vijeće Suda BiH je 14. septembra ove godine Ćurčića osudilo utvrdivši da je Dragan Zelenović neutvrđenog dana između 3. i 18. jula 1992. iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo zaštićene svjedokinje S-1 i S-2 te još jednu osobu, koje je zajedno sa optuženim odveo u kuću u mjestu Gornje Polje, gdje je optuženi uveo S-1 u sobu, a zatim je prisilio na seksualno djelo.

Zelenović je pred Haškim tribunalom pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Foči.

Slaviša Prodanović, branilac optuženog Ćurčića, zatražio je da Apelaciono vijeće ukine prvostepenu presudu i odredi suđenje pred Drugostepenim vijećem.

“Teza Odbrane je da je oštećena zamijenila događaje i ličnosti. Kada su u pitanju dokazi, postojali su dvostruki standardi za Tužilaštvo i Odbranu”, kazao je Prodanović, istaknuvši da se dokazi oslobađajućeg karaktera ne spominju u prvostepenoj presudi, kao da i ne postoje.

Ćurčić je rekao da se osjeća nevinim.

“Ja apsolutno ni dohvatio tu osobu nisam i ne osjećam se krivim, osjećam se nevinim”, kazao je Ćurčić.

Apelaciono vijeće će odluku donijeti naknadno.