Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Potvrđena prvostepena presuda Saši Ćurčiću

sud-bih-1024×591 (1)

Sud ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od pet godina

Sud Bosne i Hercegovine otpremio je drugostepenu presudu u predmetu Saša Ćurčić kojom su, kao neosnovane, odbijene žalbe Tužilaštva Bosne i Hercegovine i branitelja optuženog Saše Ćurčića, te je potvrđena prvostepena presuda Suda BiH od 14. septembra 2020. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prvostepenom presudom optuženi Saša Ćurčić proglašen je krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. Krivičnog zakona BiH, a u vezi s tačkom g) (prisiljavanje druge osobe na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju – silovanje), a sve u vezi s članom 180. stav 1. KZ BiH. Sud ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od pet godina”, saopšteno je iz Suda BiH.

Optužnica je teretila Sašu Ćurčića da je u periodu između 3. i 18. jula 1992. godine, u kojem se odvijao širok i sistematičan napad vojnih, paravojnih i policijskih snaga Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a potom Republike Srpske, usmjeren protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča, znajući za takav napad te da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik tih snaga, zajedno s drugim osobama svjesno prisilio oštećenu na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju (silovanje), čime je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.