Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

linija nasljedstva

Princ Harry i Meghan Markle čekaju drugo dijete, biće osmo u redu za tron

Princ Harry i Meghan Markle

Kraljicina kćerka Anne, njeno drugo dijete, je 15. u redu. Princeza Anne se rodila u vrijeme kada su prednost nasljeđivanja krune imali sinovi

Princ Harry i Meghan Markle objavili su da očekuju drugo dijete.

Beba koja se rodi bit će osmi član kraljevske porodice u redu za britansku krunu, čime će stričeve i tetku svog oca pomaknuti za jedno mjesto.

Prvi u redu za krunu je princ Charles. Slijede ga William, George, Charlote i Louis. Princ Harry trenutno je šesti po redu, a njegov sin Archie sedmi je u redu. Osmi u redu za prijestolje je princ Andrew, mlađi sin kraljice Elizabete. Njega slijede njegove kćeri Beatrice i Eugenie, a novorođeni sin princeze Eugenie 11. je u redu za tron.

Najmlađi kraljičin sin Edward tek je 12. u redu za prijestolje, a iza njega je njegovo dvoje djece.

Kraljicina kćerka Anne, njeno drugo dijete, je 15. u redu. Princeza Anne se rodila u vrijeme kada su prednost nasljeđivanja krune imali sinovi. Tako su poziciju princeze Anne “ugrozila” dva mlađa brata, a potom njihova djeca i djeca njihove djece. To pravilo je kraljica dala promijeniti u međuvremenu pa je tako princeza Charlotte ušla u istoriju kao prva djevojčica u kraljevskoj porodici čiju poziciju u redu za nasljeđivanje krune nije mogao ugroziti mlađi brat.

Kraljicina kćerka Anne, njeno drugo dijete

Kraljicina kćerka Anne, njeno drugo dijete

Kada se rodi dijete princa Harryja i Meghan Markle, kraljičina djeca će pasti za po jedno mjesto u redu. Princ Andrew će biti deveti u liniji, princ Andrew 13, a princeza Anna tek 16.