BiH

nastavak suđenja

Zatraženo da se Novaliću i Milićević zabrani rad u Vladi do izricanja presude (VIDEO)

10/03/2021
Foto: Fena

Tužilaštvo BiH je zatražilo da se Novaliću zabrani rad na poziciji premijera FBiH do izricanja prvostepene presude, posjećivanje službenih prostorija, tj. Vlade FBiH, te mjeru zabrane sastajanja sa određenim svjedocima

Na današnjem ročištu u predmetu “Respiratori” Tužilaštvo BiH je uputilo prijedlog Sudu da zabrani rad premijeru Fadilu Novaliću u Vladi FBiH, kao i ministrici finansija Jelki Milićević.

Tužilaštvo BiH je zatražilo da se Novaliću zabrani rad na poziciji premijera FBiH do izricanja prvostepene presude, posjećivanje službenih prostorija, tj. Vlade FBiH, te mjeru zabrane sastajanja sa određenim svjedocima.

Iste mjere su zatražene i za ministricu finansija u Vladi FBiH Jelku Milićević. Tužilaštvo to pravda neophodnošću da se zadrži i dignitet rada tih institucija i kako ne bi došlo do utjecaja na sam proces.

“Ukoliko Sud ne zabrani njihov rad onda bismo došli u situaciju da se optuženi sastaju sa svjedocima i rukovode njima, a onda će se pojaviti pred ovim sudom u postupku svjedočenja”, navode iz Tužilaštva.

Sutkinja je pitala tužioca da li raspolaže saznanjima da je neki svjedok imao pritiske, jer su im optuženi nadređeni te je naglasila da tužilac nije u pisanom prijedlogu konkretizirao ko je na koga utjecao.

Mjere zabrane su zatražene i za Fahrudina Solaka, a traži se da mu se zabrani pristup Federalnoj upravi civilne zaštite te zabrana sastajanja sa svjedocima.

Za Fikreta Hodžića se traži zabrana obavljanja dužnosti odgovornog lica u preduzeću “Srebrena malina”, kao i zabrana sa svjedocima.

Na početku ročišta advokatica Senka Nožica iznijela je uvodne riječi u odnosu na optužnicu protiv Jelke Milićević, ministrice finansija u Vladi FBiH.

Komentari

Autor: Patria

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.