okončan konkurs

Ovako bi trebala izgledati Hastahana, Općini Centar predat projekat (FOTO)

Hastahana buduci izgled

Otkriven budući izgled prostora gdje je park, sada je sve na Općini. Grupa građana ranije zatražila poništenje odluke

Centralna banka BiH danas je Općini Centar predala idejni projekat poslovnog objekta na lokalitetu Hastahana na području ove sarajevske općine.

Piše: A. DUČIĆ

Kakos u naveli, nakon što je konkursna Komisija jednoglasno izabrala pobjednika idejnog rješenja poslovnog objekta za potrebe Centralne banke danas je predate ovaj projekat i time je Centralna banka izvršila dopunu već ranije predatog zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti za gradnju na lokalitetu Hastahana.

– Profesori doc. dr. Pavle Krstić, dipl.ing.arhitekture, emeritus Ognjenka Finci, te Zijo Krvavac, dipl.ing.arhitekture u završnom izvještaju konkursne komisije za provođenje postupka javne nabavke su zaključili da je ideja „zelene arhitekture, sa fasadama koje doprinose urbanom karakteru Kranjčevićeve ulice, sa svim sigurnosnim kvalitetima koje zahtjeva ovaj tip objekta“, najbolje rješenje – kažu iz Centralne banke.

U narednim danima javnosti će, kako naglašavaju, putem različitih medijskih kanala, biti prezentiran izgled objekta sa našim projekcijama rješenja „Parka prof.dr. Nijaz Duraković“, a koji se naslanja na parcelu CBBiH.

Podsjetimo, grupa građanki i građana sarajevske općine Centar 6. marta je zvanično na općinski protokol predala građansku inicijativu za poništenje odluke o izmjeni regulacionog plana za lokalitet Hastahana na osnovu koje je parkovska površina proglašena građevinskim zemljištem, a potom djelimično prodana Centralnoj Banci BiH (CBBH).

„Nadamo se da će općinski vijećnici usvojiti danas dostavljenu građansku inicijativu i pokazati da zaista štite i zastupaju interese građana koji su glasali za njih i finansiraju njihov rad, a ne otuđene investitore u čijoj viziji je Sarajevo očigledno jedna velika građevinska parcela, a ne grad po mjeri svojih građana. Ovo je prvi put da se u Općini Centar koristi ovaj mehanizam i nadamo se da će potaći građane i građanke da se angažuju i aktivno zastupaju svoje interese“, istakli su iz inicijative Hastahana Park.

Građanska inicijativa posljednja je u nizu dosadašnjih aktivnosti za spas parka, a svojim potpisima podržalo ju je više od 1.300 stanovnika i stanovnica općine Centar koji zahtijevaju da se sporne izmjene regulacionog plana stave van snage jer su usvojene uprkos njihovom jasnom, glasnom i dugogodišnjem protivljenju. Inače, građanska inicijativa pravni je mehanizam propisan statutom općine Centar i općinski vijećnici imaju zakonsku obavezu da je uvrste na dnevni red jedne od svojih narednih sjednica i javnim glasanjem se odrede prema iznesenim zahtjevima građana i građanki.