Federalno tužilaštvo FBiH

Zatraženo hitno formiranje predmeta i provjeru navoda iz medija, oglasila se i Tadić

ukcs-kcus-klinicki-centar1-042020-292246

Ranije danas najavljen je sastanak glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić i Kantona Sarajevo Sabine Sarajlije na kojem bi se trebalo utvrditi koje će tužilaštvo voditi istragu u vezi sa navodima ljekara iz Kliničko-univerzitetskog centra Sarajevo da umiru pacijenti na respiratorima koji su nabavljeni putem firme “Srebrena malina”

Federalno tužilaštvo FBiH je uputilo hitni zahtjev Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu za formiranje predmeta i provjere navoda u vezi sa izvještavanjem medija o postojanju sumnje da je grupa anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uputila pismo menadžmentu ove ustanove u kojem upozoravaju na nepravilnu upotrebu respiratora i druge probleme u funkcionisanju tzv. COVID odjela, zbog čega je navodno, više pacijenata preminulo.

“Kako su navedene informacije uznemirile javnost, Federalno tužilaštvo FBiH zahtjeva od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu hitno formiranje predmeta i provjeru tih navoda, s obzirom na to da je ovo tužilaštvo stvarno i mjesno nadležno postupiti u tom predmetu”, naveli su iz Federalnog tužilaštva FBiH.

Ranije danas najavljen je sastanak glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić i Kantona Sarajevo Sabine Sarajlije na kojem bi se trebalo utvrditi koje će tužilaštvo voditi istragu u vezi sa navodima ljekara iz Kliničko-univerzitetskog centra Sarajevo da umiru pacijenti na respiratorima koji su nabavljeni putem firme “Srebrena malina”.

Tadić je potvrdila Srni da će se na hitnom sastanku razgovarati o pismu koje su ljekari Kliničko-univerzitetskog centra uputili javnosti, ali i rukovodstvu ove zdravstvene ustanove.

Prije svega neophodno je utvrditi nadležnosti, jer je Tužilaštvo BiH ranije otvorilo predmet u vezi sa raspodjelom nabavljenih respiratora bolnicama u Federaciji BiH.

Ljekari s Kliničko-univerzitetskog centra Sarajevo jučer su pozvali tužioce da uđu u tu zdravstvenu ustanovu i provjere sve navode u vezi sa liječenjem, prije svega respiratorima “Srebrene maline” za koje su istakli da “bukvalno ubijaju pacijente” koji se liječe od Covida 19.