Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatraženo ukidanje presude kojom je Goran Sarić oslobođen optužbi za genocid

tuzilastvo BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da Apelaciono vijeće Državnog suda ukine presudu kojom je Goran Sarić oslobođen optužbe za genocid počinjen u Srebrenici.

Tužilac Predrag Tomić predložio je da se presuda ukine i održi novo suđenje pred Apelacionim vijećem zbog povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te zbog povrede krivičnog zakona.

– U pismenoj žalbi Tužilaštvo je detaljno obrazložilo i ukazalo na činjenice. Ostajemo kod svih navoda iz žalbe i predlažemo da se presuda ukine i da se odredi suđenje pred Apelacionim vijećem na kojem će se otkloniti sve povrede, nakon čega će ga Sud moći osuditi za genocid – kazao je Tomić.

Prvostepenom presudom Suda BiH, bivši komandant Specijalne brigade policije Goran Sarić je u februaru ove godine oslobođen optužbe da je izdao upute, ali i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom – koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za zločine u Srebrenici – te da je pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u izvršenju genocida, a što je za posljedicu imalo više od 7.000 ubijenih i oko 40.000 raseljenih osoba.

Pored djela počinjenih u općinama Bratunac i Srebrenica, Sarić je oslobođen optužbe da je počinio ratni zločin na području Zvornika.

Sarićev advokat Aleksandar Lazarević rekao je da Odbrana ostaje kod odgovora na žalbu Tužilaštva BiH, predloživši da se ta žalba odbije kao neosnovana i da se potvrdi prvostepena presuda.

– Smatramo da je presuda u cijelosti ispravna. Ne može Sarić odgovarati za postupanje nad jedinicama nad kojima nije imao efektivnu kontrolu – kazao je Lazarević.

Dodao je da je Sud u Haagu utvrdio da Sarićev zamjenik Borovčanin nije počinio genocid i da nije bio pripadnik udruženog zločinačkog poduhvata.

– Borovčanin je, po stavu Suda u Haagu, bio efektivni komandant jedinica koje su bile pretpočinjene vojsci – rekao je Lazarević.

Apelaciono vijeće Suda BiH odluku će donijeti naknadno, javio je BIRN BiH.