Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatraženo ukidanje pritvora: Vidović i Ćatić svjedočile na suđenju Radončiću

BiH

fahro radoncic

Pred Sudom BiH danas je nastavljen glavni pretres u slučaju Fahrudin Radončić i drugi a danas su svjedočila dva svjedoka Tužilaštva BiH advokatica Vasvija Vidović i zamjenica glavnog i odgovornog urednika Dnevnog avaza Indira Ćatić, piše bh. novinska agencija Patria.

Prva je svjedočila advokatica Vasvija Vidović koja je bila u timu odbrane, a opunomoćenik je Fahrudina Radončića od septembra 2014. godine te je zbog toga odbila spominjati odnosno svjedočiti o sadržaju određenih dokumenata i njenih saznanja o ovom slučaju.

Ona je potvrdila da je dobila punomoć advokata Nasera Keljmendija Besnika Beriše, advokata John Jonesa i Melinde Taylor da iznese odnosno da istraži sve u vezi predmeta koji se tiče Nasera Keljmendija.

Vasvija Vidović

Vasvija Vidović

Pozivi iz šale

Na Sudu je prikazano i punomoć koju je Vidović dala novinarki Indiri Ćatić i ovlastila je kao istražitelja koja je trebala donijeti određenu dokumentaciju odnosno članke i dokumente iz drugih arhiva.

Vidović je izričito tražila da se pred Sudom ne govori da je ona saslušavana nego da je samo dala izjavu postupajućem tužiocu Boži Mihajloviću o okolnostima u vezi sa spomenutim ovlaštenjima tj. punomoćima.

Ona se pozvala na kodeks advokata odnosno da ne može govoriti o sadržaju privilegovanih dokumenata i same komunikacije između nje i njenih klijenata.

Svjedokinja Indira Ćatić također nije željela govoriti o dokumentima koje je slala advokatici Vidović ali i kako je kazala, slanje dokumenatcije Besniku Beriši advokatu Nasera Keljmendija kada Vidović to nije bila u prilici.

Ni Vidović ni Ćatić nisu željele reći ko je plaćao usluge novinarke Ćatić kao istražiteljice pri uredu advokatice Vidović.

Tužilac Božo Mihajlović svjedokinju Ćatić pitao je da li je ikada primala naloge od optuženog Radončića za izradu nekih članaka što je ona negirala kazavši da odluku o tome šta će biti napisano u Dnevnom avazu donosi suvereno kolegij od deset članova.

Tužilac Mihajlović također je pitao Ćatić u kakvoj je vezi sa Almirom Džuvom (bivši direktor OSA-e) na šta je ona kazala da su prijatelji te je spomenula da ga je prijateljski zvala 31.12.2015. godine da ga pita u šaljivom tonu da li je on u Dubrovniku sa Azrom Sarić.

– Almir mi je kazao da nije sa gospođicom Sarić te da je sa izvjesnom Marijanom s kojom sa ja čak i razgovarala, dakle bila je u pitanju šala – istakla je Ćatić.

Ona je dalje odgovarajući na pitanja tužioca kazala da je Dnevni avaz tekstove o tragičnom događaju na UKCS, kada je preminuo pacijent nakon vađenja zuba od strane Azre Sarić prvo preuzeo od drugih medija, a zatim u skladu da njihovim profesionalnim standardom nastavilo istraživati dalje.

Istakla je da se ne može sjetiti da li je o ovim tekstovima razgovarala sa Fahrudinom Radončićem. Tužilac Mihajlović je istakao da će u toku iznošenja dokaza Tužilaštvo dokazivati detalje kroz transkripte presretnutnih razgovora.

Zatraženo ukidanje pritvora

Inače, danas je održano i ročište o prijedlogu odbrane prvooptuženog Radončića za ukidanje pritvora te je novi advokat u odbrani Radončića Muhidin Kapo istakao da je zatvor u ovom trenutku izgubio svoju svrhu te da u ovom trenutku nema nikakvog smisla obzirom da su svi dokazi priloženi, svi svjedoci saslušani i da je važno da se Radončiću kao uglednom članu ovog društva omogući njegov rad u stranci tako i u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Inače, Radončić je promijenio svoju adresu te je odbrana kazala da će Radončić ubuduće boraviti u Nebočaju na obiteljskom imanju.

Advokat Asim Crnalić kazao je Sudu da ukoliko Sud ocijeni da su neophodne mjere zabrane da to bude samo ograničeno kretanje na područje BiH.

549f0ae6-3b28-4ce2-a323-1bfcb0765237-indira-catic-219x249

Indira Ćatić

Tužilaštvo će se pismeno izjasniti o ovom prijedlogu sutra do 10 sati.

Radončić je u obraćanju Sudu napomenuo da je on već dva i po mjeseca u pritvoru i da je saglasan sa svim onim što je njegova odbrana iznijela.

Suđenje se nastavlja 27. aprila kada će svjedočiti tužiteljica Tužilaštva KS Aida Topalović, glavna tužiteljica KS Dalida Burzić, Himzo Selimović, policijski službenik, a bila je planirana i Duška Jurišić, urednica FTV-a ali je na zahtjev odbrane drugooptuženog Bakira Dautbašića njeno svjedočenje prolongirano za neki drugi put.

Današnjem glavnom pretresu prisustvovalo je 50-ak funkcionera SBB-a. Za razliku od prošlog ročišta kada su stranački funkcioneri zauzeli salu i čak se i svađali oko stolica, ovoga puta novinari su imali prednost, te su prvo oni puštani, a nakon njih i SBB-ovci.