Suđenje za ubistvo Vedrana Puljića: Koliko svjedoka, toliko različitih priča

oliver knezovic

Na Županijskom sudu u Splitu svjedočenjem četvorice stanovnika Širokog Brijega nastavljeno je suđenje Oliveru Knezoviću, optuženom za ubistvo navijača FK “Sarajevo” Vedrana Puljića i ranjavanja šestorice pripadnika navijačke skupine “Horde zla” u oktobru 2009. godine.

Optužnica Knezovića tereti da je 4. oktobra 2009. godine ispred stadiona “Pecara” u Širokom Brijegu, tokom sukoba navijača “Širokog” (“Škripara”) i “Hordi zla”, navijača “Sarajeva”, policajcu Draganu Vujeviću, koji je radio na osiguranju, iz korica istrgnuo službeni pištolj “glock 19”, izišao na cestu te u smjeru sarajevskih navijača ispalio deset hitaca.

Po optužnici, jedan je pogodio Puljića u glavu i ubio ga, a još šest navijača je ranjeno.

Svaki od četvorice jučer ispitanih svjedoka, kako javlja Slobodna Dalmacija, dao je u policiji iskaz dva puta, a njihovim je svjedočenjima zajedničko što su svi osim jednog prilikom prvog ispitivanja rekli da nisu vidjeli Knezovića s oružjem, dok su, pak, tokom drugog ispitivanja, pola godine kasnije, nakon što im je tamošnja policija pokazala određene fotografije, rekli da su ga vidjeli u nekoj od situacija s oružjem u ruci.

Jedino je Zoran Šakota, 46-godišnji penzioner, koji je tog dana vodio dva sina na utakmicu, u oba svjedočenja kazao da je vidio Knezovića kako puca u zrak.

– Bio je to opći metež, meci su fijukali svud naokolo, navijači “Sarajeva” divljali su, gađali građane i trčali prema nama s raznim predmetima u rukama, a primijetio sam u jednom trenutku Knezovića kako stoji na sredini ulice i puca iz pištolja u zrak, jedno pet-šest hitaca. Nisam vidio da je uperio pištolj u bilo kojeg od navijača FK “Sarajevo, kazao je policiji prvi put Šakota, a to je potvrdio i u drugom iskazu, i tad je još dodao da je vidio kako Knezović dolazi do dvojice policajaca i govori im: “Ja sam Oliver Knezović, evo pištolj.”

Ovaj se iskaz podudara s Knezovićevom odbranom jer on negira da je pucao u pravcu navijača te tvrdi da je pištolj vratio policajcu, a ne da mu ga je oteo iz korica.

Berislav Rezić (43), radnik širokobriješke “Elektre”, kazao je u svom prvom iskazu policiji da nije vidio nikoga od građana da drži pištolj, no da je čuo pucnjeve, dok je u drugom iskazu rekao da je vidio osobu kako sleđa prilazi policajcu, uzima mu pištolj, a kad se ta osoba okrenula, prepoznao je Knezovića.

– Nisam vidio da puca prema navijačima “Sarajeva” koji su divljali, bio sam u masi iza njegovih leđa, kazao je Rezić. Tomislav Zovko (40), profesionalni vojnik, kazao je prvi put da je vidio alfu parkiranu blizu stadiona i da je vozač ostavio otključano vozilo, a da su navijači “Sarajeva” došli i iz vozila uzeli razne predmete, palice i slično. Vidio je i da su pretukli Željka Zadru te da je čuo pucnjeve, ali nije vidio tko puca.

U drugom je iskazu policiji, pak, potvrdio da je vidio Knezovića da puca u zrak četiri do pet puta.

– Ja sam u ruci imao palicu koju sam našao na podu, a vjerovatno je i Knezović pištolj našao na podu. Bio je to opći nered, nije se znalo tko gdje udara, opisao je Zovko. I naposljetku, četvrti svjedok, bravar Gojko Mikulić (53), također je u prvom iskazu policiji kazao da nije vidio nikoga od građana da ima oružje i da puca, da bi u drugom iskazu rekao da je u jednom trenutku vidio Knezovića s pištoljem u ruci.

– Što je Knezović radio s pištoljem u ruci, upitao ga je sudac Mlađan Prvan, na što je svjedok odgovorio: “Ne znam, života mi, drž'o ga je ovako (pokazuje spuštenu ruku uz tijelo).