Mustafa Ružnić

Zatvaranje GP Maljevac za promet teretnih vozila otežava ekonomsku situaciju u USK

granica-BiH-Maljevac
FOTO: Ilustracija

“Kamioni preko 7,5 tona iz BiH u R Hrvatsku više neće moći preći preko GP Maljevac. Podržavamo namjeru da se usmjerava tranzit na autoceste u cilju zaštite sigurnosti građana, ali isto tako tražimo da se preispita neophodnost povezivanja Graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac za tranzit prometa vozila sa ili bez tereta kroz Republiku Hrvatsku”

U Hrvatskoj bi danas na snagu trebao stupiti Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku, a kojim se tretira i prijevoz iz BiH preko teritorije Republike Hrvatske bez utovara ili istovara robe u Republici Hrvatskoj. Faktički to znači da se teretni promet iz BiH u Hrvatsku više neće moći odvijati preko Graničnog prijelaza Maljevac .

S. DEGIRMENDŽIĆ

U vezi s tim premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić uputio je nadležnim institucijama u BiH i u Hrvatskoj upozorenje kakve posljedice za USK-a mogu nastati primjenom tog pravilnika, te je apelirao na hitno rješenje ovog problema.

– Danom primjene navedenog Pravilnika kamioni preko 7,5 tona iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku više neće moći preći preko GP Maljevac. Podržavamo namjeru da se navedenim Pravilnikom usmjerava tranzit na autoceste u cilju zaštite sigurnosti građana, ali isto tako tražimo da se preispita neophodnost povezivanja Graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac za tranzit prometa vozila ili skupa vozila sa ili bez tereta kroz Republiku Hrvatsku. Zatvaranjem Graničnog prijelaza Maljevac za promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku drastično bi se smanjile privredne aktivnosti kompanija iz Velike Kladuše, ali i sa područja cijelog Unsko-sanskog kantona, otežao bi se izvoz robe na tržište EU, koja bi se umjesto preko GP Maljevac morala izvoziti preko drugih graničnih prijelaza što značajno poskupljuje troškove transporta i dodatno otežava ekonomsku situaciju u Unsko-sanskom kantonu – pojasnio je Ružnić.

Shodno problemima koji mogu proizaći iz primjene navedenog Pravilnika, premijer Ružnić zatražio je u pismu upućenom Vijeću ministara BiH, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu civilnih poslova, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvu prometa i komunikacija, Vanjskotrgovinskoj komori BiH, te Ambasadi Republike Hrvatske u BiH da se uključe u rješavanje ovih pitanja.

– Shodno svemu onome što smo detektirali kao problem tražimo od Vas da se po ovom pitanju hitno svojim autoritetom uključite u aktivnosti koje imaju za cilj dodatno razmatranje i stvaranje preduslova za promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku preko Graničnog prijelaza Maljevac, što bi spriječilo negativan privredni efekat, a što je svakako svima nama u zajedničkom interesu – zaključio je premijer USK-a Mustafa Ružnić u pismu upućenom nadležnim institucijama u BiH, te Ambasadi Hrvatske u našoj zemlji.