Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UKC Tuzla

Zatvorena Klinika za kožne bolesti i Odjel neonatologije, testirano pet beba

ukc tuzla

Ukupno su testirane četiri prijevremeno rođene bebe koje su na Odjelu neonatologije bile bez svojih majki, te jedna prijevremeno rođena beba koja je imala majku pored sebe

Odlukom menadžmenta Univerzitetsko kliničkog centra danas je zatvoren Odjel neonatologije u sklopu Klinike za dječije bolesti nakon što je testiranjem utvrđeno da je jedna medicinska sestra pozitivna na COVID-19.

Medicinska sestra je radila na pomenutom odjelu, a ranije je imala kontakt sa svojom kolegicom kod koje je prije tri dana potvrđena zaraza COVID-19.

„Sva djeca su dobro i pod nadzorom su pedijatra intenziviste. Jedno je dijete s majkom pratiljom koja je također testirana. Planiran je premještaj u nove prostorije nakon dobijanja rezultata. Roditelji mogu biti sigurni da osoblje pruža maksimalnu njegu djeci. To nam je prioritet“, istakao je Vahid Jusufović, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla.

Ukupno su testirane četiri prijevremeno rođene bebe koje su na Odjelu neonatologije bile bez svojih majki, te jedna prijevremeno rođena beba koja je imala majku pored sebe.

Kada je riječ o Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla potvrđena su četiri slučaja zaraze koronavirusom. Dva se odnose na Kliniku za dječije bolesti, a dva na Kliniku za kožne bolesti. Menadžment UKC-a Tuzla je donio odluku da u potpunosti zatvori Kliniku za kožne bolesti.

Inače, u posljednja 24 sata obavljeno je testiranje 93 osobe. Pored zaražene medicinske sestre, otkrivena je zaraza kod dvije osobe iz Srebrenika koje pripadaju klasteru Srednja Špionica. Ukupno su u TK testirane 592 osobe, a potvrđena je zaraza COVID-19 kod njih 46. Preminula je jedna osoba i to 73-godišnja pacijentica iz Brčkog.