Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sipa

Završen pretres prostorija Srebrene maline u Vogošći

sipa_pretres srebrene maline
FOTO: S. Saletović / Dnevni avaz

Na ovu nabavku upozorila je i Agencija za javne nabavke, a firma koja je trebala provjeriti respiratore i instalirati ih odustala je od tog posla

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu završili su pretres prostorija kompanije FH Srebrena malina koje su smještene u centru Wog u Vogošći. Pripadnici SIPA-e ušli su i u prostorije Federalne uprave civilne zaštite kako bi uzuzeli dokumentaciju o nabavci 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona KM preko Srebrene maline.

Pretresi se vrše po naredbi Suda BiH, a predmet je preuzelo Tužilaštvo BiH.

FOTO: S. Saletović / Dnevni avaz

U BiH je dopremljeno 80 respiratora 26. aprila, a očekuje se još ostatak od 20.

Nakon što je otkriveno da su respiratori uvezeni putem firme koja je tek naknadno dobila odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva za uvoz medicinske opreme, u slučaj se uključilo i Tužilaštvo KS, a onda i Državno tužilaštvo.

Na ovu nabavku upozorila je i Agencija za javne nabavke, a firma koja je trebala provjeriti respiratore i instalirati ih odustala je od tog posla.

Kadrija Kolić, advokat direktora FUZC-a Fahrudina Solaka kazao je medijima da Solak nema status osumnjičenog niti to može biti prema onome što je on pregledao kada je riječ o dokumentacijia. Izarzio je sumnju da su neke od izjava iz Agencije za javne nabavke BiH “politički motivisane”.