Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završen sastanak Izetbegovića i Čovića, HDZ traži povratak SBB-a u vlast

BiH

covic124

Završen je sastanak lidera SDA i HDZ, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića povodom istupanja DF-a iz koalicije koju su do jučer činile ove tri stranke.

Bakir Izetbegović je kazao da trenutno u planu nemaju pronalazak novih koalicionih partnera, a da federalni premijer Fadil Novalić neće pokrenuti proceduru za smjenom ministara DF-a. To najviše smeta Draganu Čoviću koji smatra da DF više ne treba biti dio parlamentarne većine, javlja televizija N1.

”SDA je spremna staviti moratorij na imenovanja u javnim preduzećima”, kazao je Izetbegović, koji je upitan da li vidi SBB kao potencijalnog koalcionog partnera. ”Mi se zalažemo za jedinstvo među bošnjačkim strankama, ali trenutno ne vodimo pregovore sa Fahrudinom Radončićem”, potvrdio je Izetbegović.

S druge strane, Dragan Čović Demokratsku frontu ne vidi kao dio parlamentarne većine, te je kazao da bi po njegovom mišljenju, premijer Novalić trebao pokrenuti proceduru za smjenom DF-ovih ministara.

”Pričekat ćemo dan ili dva da vidimo da li se ovi narušeni odnosi mogu srediti, ali vjerujem da koalicija više ne postoji”, kazao je Čović.

Interesantna je izjava u kojoj je rekao da ne isključuje mogućnost razgovora sa SBB-om Fahrudina Radončića.

Čović je na kraju i kazao mišljenje da se aktuelna narušena situacija neće odraziti na Vijeće ministara i njegovo dalje funkcionisanje.