Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Koalicija stabilna kao kuća ali dođe vrijeme kada je treba temeljito pospremiti”

covic_izetbegovic_radoncic

Lideri stranaka vladajuće koalicije u Federaciji BiH Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ) i Fahrudin Radončić (SBB) izrazili su optimizam današnjim sastankom u Sarajevu i najavili novi sastanak koji će se odnositi na ubrzanu izgradnju koridora 5C, brzih i magistralnih cesta kroz Federaciju BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Izetbegović je nakon sastanka ukazao na potrebu češćeg održavanja ovakvih sastanaka jer očigledno postoji zajednička želja i spremnost da se problemi prevazilaze.

“Prošli smo kroz odnose u Vijeću ministara, kadrovska pitanja, izgradnju koridora 5C. Razgovarali o dugu, akcizama, pravilniku o lijekovima i još nekim drugim temama i dogovorili idućeg četvrtka temeljit sastanak koji će se isključivo odnositi na ubrzanu izgradnju koridora 5C, brzih i magistralnih cesta kroz Federaciju”, istakao je Izetbegović.

Radončić je nakon sastanka kazao da je “koalicija stabilna kao kuća ali dođe vrijeme kada je treba temeljito pospremiti”.

“Mi smo juče i danas na ovim višesatnim sastancima upravo uradili to. Čini mi se da imamo jako dobru atmosferu, da smo pokrenuli najmanje 50-ak vrlo ozbiljnih tema i zadaća koje želimo da ubrzamo, da se sve tiče našeg bržeg evropskog puta, ekonomskih reformi, boljeg i složnijeg rada u koaliciji i u tom smislu ja ističem svoje apsolutno zadovoljstvo načinom pregovaranja i dogovaranja”, poručio je Radončić.

Mišljenja je da će na kraju toga najviše koristi imati razvoj BiH.

Čović je nakon sastanka kazao da ove tri stranke imaju jasno opredjeljenje, a to je da prenesu atmosferu na drugi dio stranaka koje čine ili bi sa njima zajedno trebale raditi sve ono što je dobro u BiH kako bi Vijeću ministara ubrzano donosili “sve ono što nam treba i da bi evropski put bio izdinimiziran.”

“Ako o njemu govorimo da do kraja iduće godine imamo kandidatski status jer je sasvim izvjesno da ćemo u devetom mjesecu imati pozitivan odgovor, da će izvješće već početkom desetog mjeseca za EU biti pozitivno, a i puno drugih stvari koje nam trebaju u infrastrukturi, da jednostavno nas natjeraju. Iduće sedmice ćemo svi zajedno sjesti oko koridora 5C i sličnih projekata da bi izbjegli bilo kakve nesporazume ili osjećaje da neko nekoga izigrava”, dodao je Čović.

Poručio je da mu se čini da idu dosta dobrim putem i ako se ovako nastavi moći će do kraja godine reći da su rastjerali “crne oblake” iznad BiH.

Današnji razgovori u zgradi Predsjedništva BiH su nastavak jučerašnjih s tim što su, kako je najavljeno, danas u fokusu bili funkcionisanje vlasti na nivou BiH i stanje u Vijeću ministara.