Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bez rezultata

Završen sastanak u Vladi KS: Izetbegović bez komentara, Forto tvrdi da su odbijeni svi zahtjevi

New Project (2)

Premijer KS Edin Forto kazao je kako je direktorica Izetbegović odbila sve njihove zahtjeve

Završen je sastanak u Vladi KS koji je proteklog vikenda sazvao ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Na sastanku su, između ostalih, bili prisutni i Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu, kao i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Generalna direktorica KCUS-a nakon sastanka nije davala izjave za medije.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić nakon sastanka kazao je kako je razgovor trajao duže od dva sata i da je na momente bio jako žustar.

“Došli smo do nekih zajedničkih stavova, ali ne i do zaključaka. KCUS nije prihvatio naš zaključak koji smatramo da je apsolutno ispravan. Oni su imali zaključak koji je potpuno neprihvatljiv za nas”, kazao je Vranić.

Nakon sastanka iz Vlade KS je rečeno da su tražili da inspekcija uđe na KCUS, da se formira stručno tijelo iz Federalnog ministarstva i vlade u koje bi ušli svi suosnivači kako bi se utvrdile činjenice na licu mjesta.

Premijer KS Edin Forto kazao je kako je direktorica Izetbegović odbila sve njihove zahtjeve.

“Mi smo tražili da se o korištenju spornih respiratora formira stručno tijelo od Vlade FBiH i federalnog ministrarstva, da bi se utvrdile stvarne činjenice o onom što s KCUS-a tvrde, ali su svi naši zahtjevi odbijeni”, kazao je Forto.

Bilo je riječi i o famoznim pismima.

“Oni tvrde da se prvo pismo nije pojavilo, a da drugo postoji i da je dio interne komunikacije”, kazao je Forto.

“Mi ćemo danas tražiti od federalnog ministarstva i inspekcije da se utvrdi šta je tačno iz ovog pisma za koje su iz KCUS-a kazali da postoji”, naveo je.

Forto je danas najavio hitnu sjednicu Vlade KS zbog stanja na KCUS-u.

Podsjetimo, u dokumentu za koji sa KCUS-a tvrde da je riječ o “uobičajenoj i normalnoj korespodenciji”, koji su jučer objavili mediji, a za koje Forto tvrdi da je autentičnost potvrđena, uposlenici-ljekari specijalisti anesteziologije i reanimacije Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS, ukazuju, između ostalog i na to da aparati za mehaničku ventilaciju pod šifrom ACM812A (kineski respiratori koje je nabavila Vlada FBiH putem „Srebrene maline“) svojim karakteristikama ne omogućavaju sprovodenje neophodnih postavki ventilacije.

Potrebno je, tvrde, obezbijediti respiratore koji će tehnički zadovoljiti navedene osnovne parametre.

Nadalje, ljekari su imali i druge zamjerke kada je riječ o tehničkoj opremljenosti Respiratornog centra, ali i kadrovskim problemima.