Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završena 26. sjednica Vlade FBiH

vlada fbih2

Vlada Federacije BiH danas je, na sjednici u Sarajevu, izmijenila Odluku o načinu namjenskog utroška sredstava ostvarenih po temelju pristojbe za uspostavu rezervi naftnih derivata za razdoblje 2014.-2018. godina, čime je rebalansiran plan za razdoblje 2014.-2018. godina u koloni koja se odnosi na 2015. godinu.

Federalna vlada utvrdila je Prijedlog Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje za oslobađanje rudnika u Federaciji BiH od plaćanja putarine za dizel gorivo za 2016. godinu u količinama namijenjenim za proizvodnju u ukupnom iznosu od 29.178.966 litara.

Vlada FBiH utvrdila je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH, čime se njegove odredbe usklađuju s nedavno donesenim Zakonom o radu i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Jedan od razloga za donošenje izmjena i dopuna ovog zakona je i potreba za reorganizacijom javne uprave u FBiH s ciljem da državna služba bude racionalnija, uz povećanje efikasnosti i ekspeditivnosti, što je u skladu s Reformskom agendom za period 2015.-2018. godine, koju je usvojila Vlada Federacije BiH.

Federalna vlada usvojila je, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, ovogodišnji Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava namijenjenih podršci kinematografiji. Radi se o ukupnom iznosu od 1.760.000 konvertibilnih maraka.

Usvojen je i izvještaj o radu Fondacije za kinematografiju za 2014. godinu.

Vlada FBiH je danas upoznata s informacijom o kreditnom zahtjevu JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar za Koridor Vc, te podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAER) budu osigurana sredstva za realizaciju projekta na poddionici Klopče – Donja Gračanica u iznosu do 50 miliona eura.

Vlada je podržala i inicijativu da za Projekat Koridor Vc – na poddionici Buna – Počitelj i poddionici Donja Gračanica – Tunel Pečulj (Zenica Sjever) budu osigurana kreditna sredstva kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu do 60 miliona eura.

Federalna vlada podržala je i inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) bude osigurano 7.930.000 dolara za realizaciju Programa razvoja ruralne konkurentnosti.

Vlada FBiH prihvatila je danas inicijativu Federalnog ministarstva finansija da po hitnom postupku budu donesene izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH kako bi Grad Sarajevo bio uključen u direktnu raspodjelu javnih prihoda Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Federalna vlada je donijela i više kadrovskih odluka i rješenja.