BiH

Završena akcija “Kurir”: Kinezi ilegalno iznosili novac iz BiH

28/04/2016

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje završili su kontrole kod poreskih obveznika koji su bili predmet akcije kodnog naziva ,,Kurir”. Kod pojedinih obveznika su u kontrolama utvrđeni manjak roba na zalihama i to u iznosu od 948.496,11 KM, a kod pojedinih višak roba na zalihama u iznosu od 195.353,95 KM.

Po okončanju akcije kodnog naziva „Kurir“ koju su proveli službenici UIO u saradnji sa službenicima SIPA-e, inspektori Sektora za poreze UIO završili su kontrole poslovanja sedam pravnih osoba čiji su vlasnici kineski državljani.

Kontrole su podrazumijevale popis svih roba koje se nalaze na zalihama. U kontrolama je utvrđen ogroman manjak roba na stanju u ukupnom iznosu od 878.917,11 KM. Na utvrđene manjkove robe biće obračunat PDV u iznosu od 17 posto. Također, kod pojedinih obveznika su utvrđeni i viškovi robe na stanju i to u iznosu 195.353,95 KM i ova je roba bila predmet oduzimanja od strane službenika UIO.

U narednom periodu UIO će protiv sedam pravnih osoba čiji su vlasnici kineski državljani pripremiti Izvještaj o postojanju osnova sumnje da su počinjena krivična djela poreska utaja i pranje novca, koji će biti proslijeđen Tužilaštvu BiH.

Podsjećamo, u nastavku akcije kodnog naziva „Kurir“ službenici UIO i SIPA-e su dana 15. aprila 2016. godine izvršili pretrese na 18 lokacija širom BiH i utvrdili da je na nezakonit način iz BiH izneseno oko 3 miliona eura. Postoji osnovana sumnja da su pravne osobe čiji su vlasnici kineski državljani u prethodnih nekoliko godiina na nezakonit način uvozila robu u BiH, istu prodavali „na crno“ bez bilo kakve dokumentacije, a zatim novac pretvarali u eure i putem posrednika fizičkih osoba – građana BiH, isti prenosili u susjednu Republiku Hrvatsku, odakle je novac putem jedne komercijalne banke transferisan u Kinu.

Prvobitna akcija kodnog naziva ,,Kurir“ izvedena je krajem 2015. godine gdje je detaljnom istragom utvrđeno da su kineski državljani koji posluju u BiH i sa njima povezanim preduzećima i pravnim osobama, duži vremenski period, vršili krijumčarenje i iznošenje iz BiH velikih količina gotovog novca (u ukupnom iznosu od najmanje 15 miliona eura), koji nije transferiran platnim prometom, već je fizički krijumčaren na teritoriju Republike Hrvatske te dalje u inozemstvo.

Sve prikupljene informacije i dokazi nalaze se u izvještajima koje će procesuirati Sud i Tužilaštvo BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.