Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završena prva dionica A transverzale

A transverzala

Uposlenici građevinske firme Euro-Asfalt završili su asfaltiranje prve dionice A transverzale, saobraćajnice koja će Međunarodni aerodrom Sarajevo povezivati sa centrom glavnog grada BiH, potvrdio nam je direktor Euro-Asfalta Enver Ajanović.

„Asfaltirana je prva dionica saobraćajnice sa četiri saobraćajne trake u dužini od oko 650 metara, urađena je horizontalna signalizacija, a trenutno se rade pješačke i biciklističke staze. Radovi su izvedeni od spoja sa 12 transverzalom do mosta na rijeci Dobrinji“, izjavio je Ajanović.

Dodao je da će se u narednom periodu raditi trasa u dužini od oko 500 metara uključujući i kružni tok koji će se graditi na Mojmilu ispod Dječijeg sela, te da se trenutno izvode pripremni radovi za nastavak izgradnje saobraćajnice.

„Ukoliko sve bude išlo prema planu kompletna saobraćajnica bi trebala biti završena do juna“, kazao je Ajanović.

Prva faza radova koštala je 2 miliona maraka, a za drugu fazu osigurana su sredstva u iznosu od oko 3,8 miliona maraka, što će biti dovoljno za završetak jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata iz oblasti saobraćaja koji se realizira na području općine Novi Grad Sarajevo. Projekat zajednički finansiraju Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i Općina Novi Grad.

Izgradnjom ove moderne saobraćajnice rasteretit će se saobraćaj na području Novog Grada, jer će se saobraćajna komunikacija između grada i aerodroma odvijati pored naselja Dobrinja, a ne kao do sada, kroz Dobrinju i naselje Stup.

Ovom saobraćajnicom vežu se sjever i jug Kantona Sarajevo, a pored Novog Grada korist od ceste imat će i Ilidža i Novo Sarajevo. Također, ovo će biti veza 12 transverzale sa budućim gradskim autoputem.