Završena sjednica Doma naroda, usvojen Zakon o osiguranju depozita u bankama

BiH

dom naroda psbih (2)

Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama u prvom čitanju usvojili su danas na sjednici delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Zakon predviđa obaveznost članstva u programu osiguranja depozita što znači da svaka nova banka koja dobije licencu za rad od entitetskih agencija za bankarstvo automatski postaje članica programa osiguranja depozita što do sada nije bio slučaj.

Također, novim zakonom skraćuje se rok u slučaju isplate osiguranje i to na rok od 20 radnih dana, a do sada je to bilo 60 radnih dana.

Treća važna izmjena koju predviđa novi zakon propisuje restrukturiranje banaka što bi bio korak u spašavanju banke prije likvidacije, a to podrazumijeva da Agencija za osiguranje depozita na poziv regulacijskog tijela (supervizora) učestvuje u tome sa svojim sredstvima pod određenim uvjetima.

Delegati Doma naroda prihvatili su Izvještaj o radu Pravobranilaštva za prošlu godinu, kao i Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi te su dali saglasnost na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma.

Genjac najavio mogućnost povlačenja izmjena Zakona koje je predložio

Delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Halid Genjac (Stranka demokratska akcije – SDA) najavio je danas mogućnost povlačenja izmjena Zakona o krivičnom postupku koje je predložio.

Komentirajući problematiku koja se pojavila u vezi sa izmjenama tog zakona budući da su u parlamentarnoj proceduri tri izmjene zakona od tri različita predlagača, napomenuo je da su njegove izmjene identične onima koje je ranije usvojio Predstavnički dom.

Doma naroda danas je odlučio da izmjene koje je usvojio Predstavnički dom razmatra po skraćenom postupku, a Genjac je objasnio da taj zakon osigurava integritet pravosudnog sistema u BiH te omogućava efikasnu borbu protiv kriminala, korupcije i terorizma.

– Predloženi su amandmani od kojih su neki prihvatljivi, ali postoje i oni koji su apsolutno neprihvatljivi jer se tiču same suštine i sadržaja predloženog zakona – pojasnio je.

Njegov stav je da bi najbolje bilo razmatrati samo zakon koji je već usvojen u Predstavničkom domu i koji će Dom naroda razmatrati po skraćenom postupku.

Zakon je potrebno izmijeniti kako bi se provela odluka Ustavnog suda BiH koji je još prošle godine proglasio neustavnim više odredbi tog zakona.

Genjac je napomenuo da Ustavni sud nije ukinuo te odredbe, ali je dao preporuku da sudovi postupaju u praksi uvažavajući tražene principe.

Neustavne odredbe Zakona o krivičnom postupku odnose se na mogućnost provođenja posebnih istražnih radnji i vremensko ograničenje za njihovo provođenje, kao i na davanje svjedocima imuniteta od krivičnog gonjenja.

Rok za izmjene zakona i provođenje odluke Ustavnog suda bio je 12. decembar prošle godine, ali izmjene do sada nisu usvojene.

Međutim, Genjac je pojasnio da zakoni koje predlažu poslanici ili delegati nakon isteka njihovog mandata ti zakoni prestaju s procedurom, ako se njihova procedura ne okonča do izbora.

– Zakoni koje predloži Predstavnički dom, što je u ovom slučaju, s održavanjem općih izbora i prestankom ovog saziva ostaju u parlamentarnoj proceduri. Tako da ukoliko ne budu završena procedura za dva zakona predložena od delegata prestaje njihova procedura – dodao je.

No, izmjene Zakona o krivičnom postupku koje je predložio Predstavnički dom, ukoliko se i ne završi njihova procedura do oktobarskih izbora ostaju u parlamentarnoj proceduri i u narednom sazivu.