BiH

Završene pripreme za uništavanje aviobombe u Bosanskoj Otoci

24/10/2015

Sutra ujutru, od 9.00 sati, u skladu sa operativnim planom FUCZ, kreće operacija neutralizacije i uništenja aviobombe pronađene u naselju Bosanska Otoka u općini Bosanska Krupa.

Iako su prethodnog dana pripadnici FUCZ radili do kasno u noć i danas, od ranih jutarnjih sati, zajedno sa pripadnicima OSBiH, koji su angažirani na punjenju vreća s pijeskom, i dobrovoljcima CZ iz Cazina, večeras u 19.00 sati ugradili su posljednju od 53.000 vreća zaštitnog bedema oko aviobombe.

[yuzo_related]

Na ovaj način urađeno je sve što je bilo moguće kako bi se izbjegla bilo kakva šteta na okolnim stambenim objektima ako bi eventualno došlo do eksplozije bombe.

Danas u poslijepodnevnim satima održan je operativni sastanak na kome su razrađeni posljednji operativni i proceduralni detalji, a na njemu su, osim predstavnika FUCZ i OSBiH, prisustvovali predstavnici lokalne zajednice koji su uključeni u ovu operaciju (policija, CZ, vatrogasci, Dom zdravlja, predstavnci mjesnih zajednica u kojima će se izvršiti evakuacija…).

Direktor FUCZ Fahrudin Solak i Sead Vrana, šef Odsjeka za UES FUCZ, još jednom su prezentovali plan odvijanja operacije sa tačnim koordinatama i lokacijama stražarskog, medicinskog i vatrogasnog osiguranja, komandnog mjesta, kontrolne tačke, zone slijetenja helikoptera (ako bude potrebno) u skladu sa standardnim operativnim procedurama, te broj timova i njihova uloga i pozicija u operaciji.

Uz svaki tim FUCZ koji bude radio nadzor terena biće i po tri pripadnika PU Bosanska Krupa.

U toku dana postavljen je repetitor i centar veze kako bi svi, uključeni u operaciju, imali nesmetanu komunikaciju.

Biće izvršena potpuna obustava drumskog i željezničkog saobraćaja od mosta u Bosanskoj Otoci, u smjeru dva kilometra prema Novom i dva prema Krupi, te u krugu od pet kilometara potpuna zabrana vazdušnog saobraćaja.

Večeras u 20.00 sati održan je operativni sastanak gdje su sve vođe timova FUCZ dobili jasna zaduženja.

Evakuacija građana Bosanske Otoke trebala bi biti završena najkasnije do 9.00 sati ujutro, 25. oktobra, a odmah poslije toga planiran je početak neutralizacije i uništenja bombe koji će trajati od tri do pet sati, saopćeno je iz FUCZ.

Komentari

1 Comment

  1. realista

    24/10/2015 at 20:32

    Ko da atomsku bombu uklanjaju

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.