BiH

Uz podršku Misije OSCE-a u BiH

Završna obuka za izradu planova integriteta za obrazovne institucije u ZDK-u

13/12/2018

Ova aktivnost u sklopu Akcionog plana za borbu protiv korupcije ZDK-a, trebala bi biti okončana i u obrazovnim institucijama tog kantona

Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, održao je danas završni sastanak i radionicu za predstavnike osnovnih i srednjih škola te Univerziteta Zenica, koji bi do kraja marta naredne godine trebali sačiniti svoje interne planove integriteta u borbi protiv korupcije.

Nakon što su sve ostale institucije donijele svoje planove integriteta, ova aktivnost u sklopu Akcionog plana za borbu protiv korupcije ZDK-a, trebala bi biti okončana i u obrazovnim institucijama tog kantona.

-Cilj je da predstavnike obrazovnih institucija upoznamo šta je integritet u jednoj ustanovi i šta je integritet osoba koje su zaposlene u ustanovi te koji je to značaj u borbi protiv korupcije. Kroz radionicu ćemo pomoći kolegama iz obrazovanja da naprave svoje planove integriteta, odnosno da prepoznaju moguće rizike za pojavu korupcije u svojim institucijama – kazala je predsjednica Tima Vlade ZDK za borbu protiv korupcije Meliha Omerspahić.

Sekretar Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Maid Pračić naveo je kako nije bilo nekih značajnijih problema u 90-ak osnovnih i srednjih škola te na Univerzitetu u Zenici.

-Propisima je prilično uređena ova oblast. Međutim, ono što smo mi primijetili, najveći problem i najveći broj prijava korupcije odnosi se na primjenu kriterija kod zapošljavanja, ali i, nažalost, zbog interne komunikacije zaposlenih i menadžmenta. Ali, to se do sada uspješno rješavalo putem naše obrazovne inspekcije – kaže Pračić.

Dodaje da su u procesu donošenja i primjene svih dokumenata imali aktivno učešće sindikata obrazovanja.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.