Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh. rediteljica

Žbanić kritikovala vlast i Karić: “Na mrtvim ženama skupljaju političke poene”

Foto: Pixsell

Žbanić je istakla kako mrtve žene postaju alat za sticanje političkih poena kada to odgovara vlastima

Bh. rediteljica Jasmila Žbanić iskritikovala je vlast i gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić zbog neadekvatne reakcije na nedavne slučajeve femicida u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Ponukana posljednjim slučajem brutalnog ubistva Nermine Krajine, koju je suprug zajedno s majkom danima mučio i potom ubio, upitala je vlast zašto nisu proglasili Dana žalosti za Nerminu Krajinu, kao i za druge žene žrtve femicida.

“Isprazan performans”

“Vlast nije proglasila Dan žalosti za ubijenu Nerminu Krajinu, ni za Amelu Čičkušić i njeno dvoje djece. Ni za Milevu Andrić, ni za Amru Kahrimanović, ni za Belmu Baluković… Otkako je gradonačelnica Sarajeva napravila isprazan performans na SFF-u, a Vlada Federacije donijela populističku odluku o Danu žalosti (jer Festival je!), nije se promijenio nijedan zakon koji štiti žene,” napisala je Žbanić.

Žbanić je istakla kako mrtve žene postaju alat za sticanje političkih poena kada to odgovara vlastima.

“Protesti i dani žalosti su tu samo kada mogu biti dio spektakla. Čemu žaliti kad se ne mogu pokupiti lajkovi? Mrtve žene se koriste za sticanje političkih poena kada i kako ovoj vlasti odgovara. Nikave suštinske promjene se nisu desile od ubistva Nizame Hećimović. Nema zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama (koje godinama traži civilno društvo). Nema krivičnog zakona o femicidu. Ubice nastavljaju dalje jer mogu”, poručila je Žbanić.

Žbanić je slične poruke uputila i početkom godine kada se gradonačelnica Karić bavila organizacijom obilježavanja 40 godina od ZOI.

“Ubijena je Amra Kahrimanović. Još jedna žrtva muškog nasilja. Za gradonačelnicu i Trojku danas nije Dan žalosti. Nema protesta. Ne prekidaju se olimpijske aktivnosti. Dan žalosti je samo za nasilje koje se desi u toku SFF-a kako bi se zadovoljile niske političke strasti”, napisala je tada Žbanić na Facebooku.

Podsjetimo, posljednja žrtva femicida u BiH je Nermina Ravlić koja je ubijena na okrutan način 26. juna u 38. godini života. Prethodno je bila zarobljena i mučena danima. Njen suprug Goran Ravlić i svekrva Leđiba Ravlić osumnjičeni su za krivično djelo ubistvo na okrutan način, dok je Latif Jašarević osumnjičen za krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela i pružanje pomoći osumnjičenima nakon izvršenog krivičnog djela.