Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Zbog bolesti jednog od optuženih do daljnjeg nema ročišta u predmetu “Respiratori”

Sarajevo: Nastavak suđenja optuženima za spornu nabavku respiratora u vrijednosti 10,5 miliona KM
16.02.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Sud Bosne i Hercegovine stigli su federalni premijer Fadil Novalic, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zastite Fahrudin Solak, ministrica financija Federacije BiH Jelka Milicevic i vlasnik preduzeca "Srebrena malina" Fikret Hodzic, optuzeni u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Fikret Hodzic, Fahrudin Solak Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Suđenje u ovom predmetu počelo je u februaru 2021.godine, što znači da traje već godinu i treći mjesec. Do početka aprila, ročišta su uglavnom održavana redovno, svake srijede i petka, a potom su u ovom predmetu počele sve češće odgode i prekidi

Pred Sudom BiH i danas je odgođeno ročište u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u kojem se sudi optuženima koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020.godine za oko 10,5 miliona KM izdvojenih iz budžeta.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Kako je za Fokus potvrđeno u Sudu BiH ročište je odgođeno zbog zdravstvenog stanja jednog od optuženih, te se nastavak suđenja u ovom predmetu prolongira na neodređeno vrijeme.

Nezvanično saznajemo da je Sud o nemogućnosoti prisustvovanja ročištu i danas i prethodna dva ročišta obavijestio optuženi Fahrudin Solak.

Za sada je neizvjesno kada bi se mogao očekivati nastavavak suđenja i ne uključujući razloge optuženih za nedolazak, jer je Sudsko vijeće ranije najavilo prekid suđenja od kraja maja, pa skoro narednih mjesec dana.

Inače, ovaj postupak je u fazi saslušanja svjedoka odbrane optuženih. Do sada su saslušani svjedoci odbrane optuženog federalnog premijera Fadila Novalića, a nedavno je otpočelo saslušanje onih svjedoka koje je pozvala odbrana optuženog Fahrudina Solaka. Zbog odgode ročišta još nije saslušana svjedokinja Alma Bajramović, uposlenica FUCZ-a čije je saslušanje najavljeno 11. maja.

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u februaru 2021. godine, što znači da traje već godinu i treći mjesec. Do početka aprila, ročišta su uglavnom održavana redovno, svake srijede i petka, a potom su u ovom predmetu počele sve češće odgode i prekidi. Ako se u obzir uzme činjenica da je odbrana tek počela sa saslušanjem svojih svjedoka, te da slijede godišnji odmori, sve izvjesnije je da će se na okončanje ovog postupka još dugo čekati.