Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obrazloženje ambasade

Zbog čega je sankcionisana Mania: “Dobili unosan ugovor za podrivanje Ustava BiH”

dodik mali knindza baja
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u više navrata proglasio organizaciju proslava na taj datum neustavnim i diskriminatornim

Ujedinjeno Kraljevstvo sankcionisalo bh. marketinšku agenciju Mania zbog podrivanja Ustava Bosne i Hercegovine i destabilizacije mira.

Dali su i objašenjenje zbog čega su uvedene sankcije.

“Marketinška kompanija Mania je sankcionisana u sklopu režima sankcija Ujedinjenog Kraljevstva za Bosnu i Hercegovinu zbog aktivnosti koje prijete miru i stabilnosti. Mania je dobila unosan ugovor da organizuje nezakonite proslave Dana Republike Srpske u direktnoj suprotnosti sa Ustavom zemlje i odlukama suda”, saopćeno je iz Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH.

Ujedinjeno Kraljevstvo je brzo odgovorilo na aktivnosti u Bosni i Hercegovini koje prijete da naruše ustavni poredak i destabilizuju mir.

“Bh. marketinška agencija Mania je sankcionisana u sklopu režima sankcija Ujedinjenog Kraljevstva za Bosnu i Hercegovinu, samo nekoliko dana nakon što je ispunila ugovorne obaveze da organizuje nezakonite javne proslave takozvanog “Dana Republike Srpske” 9. januara”, saopćeno je iz Ambasade.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u više navrata proglasio organizaciju proslava na taj datum neustavnim i diskriminatornim.

Današnje sankcionisanje uključuje zamrzavanje sredstava i onemogućit će agenciji Mania da posluje sa kompanijama iz Ujedinjenog Kraljevstva. Ovo podvlači čvrstu predanost Ujedinjenog Kraljevstva da štiti stabilnost na Zapadnom Balkanu.

– Reputacija agencije Mania je sada sa pravom ukaljana, nakon što je profitirala od proslava za koje se zna da su nezakonite i koje samo vode ka podjelama među narodima Bosne i Hercegovine. Naše mjere poduzete danas trebaju poslužiti kao upozorenje drugima, bilo da su to političari ili kompanije, kojima je cilj da destabilizuju zemlju. Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti da podržava i štiti mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i široj regiji Zapadnog Balkana, rekao je Leo Docherty, ministar Ujedinjenog Kraljevstva za Evropu.

Datum “dana Republike Srpske” obilježava jednostrano proglašenje nezavisnosti koju su donijeli lideri bosanskih Srba 1992. godine, što je prethodilo ratu u Bosni i Hercegovini.

Retorika secesionizma

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i druge ličnosti su prethodnih godina ovaj događaj koristili kao način promovisanja retorike secesionizma i kršenja Ustava zemlje, za negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca presuđenih za zločine protiv čovječnosti.

Ujedinjeno Kraljevstvo je predsjedniku Dodiku, kao i njegovoj političkoj saradnici Željki Cvijanović, izreklo sankcije u aprilu 2022. godine zbog korištenja njihovih funkcija za rad na de facto otcjepljenju Republike Srpske i zbog upotrebe govora mržnje s ciljem pobuđivanja etničkih tenzija.

Republika Srpska je jedan od dva entiteta Bosne i Hercegovine, uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je okončao sukobe u novembru 1995. godine, nakon rata u Bosni i Hercegovini, navedeno je iz Britanske ambasade.