Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog divljanja vozača 17 novih kućišta za radare u Kantonu Sarajevo

Radar

MUP Kantona Sarajevo (KS) u narednom periodu namjerava instalirati 17 novih kućišta, te tri stacionarna radara na području ovog kantona, saznaje Fokus.ba.

Cilj ovih nabavki je unaprijediti sistem sigurnosti saobraćaja te raditi dodatno na zaustavljaju divljavanja pojedinih vozača, budući da na ulicama često stradaju i nedužni pješaci.

Koliko se samo nesavjesnih vozača svakodnevno kreće ulicama glavnog grada BiH, dovoljno svjedoči podatak da je u prošloj godini policija napisala čak 36.774 prekršajnih naloga koji su rezultirali postojećim radarskim uređajima u Kantonu Sarajevo.

“Odsjek za video nadzor jedinice za saobraćaj trenutno raspolaže sa sedam stacionarnih radara i četiri mobilna XRD rada sa fotoregistracijom, koji se koriste za kontrolu brzine kretanja vozila i kontrolu poštivanja svjetlosne saobraćajne signalizacije na području Kantona Sarajevo. Broj od 36.774 prekršajnih naloga ne uključuje prekršajne naloge izdate od strane policijskih službenika na terenu, a koji se odnose na prekoračenje brzine koje je utvrđeno raspoloživim ručnim radarskim uređajima, već samo ranije pomenutim uređajima”, naveli su za Fokus.ba iz MUP-a KS .

Dok se u pojedinim kantonima u FBiH novac od prekršajnih naloga investira u sigurnost saobrćaja u KS to nije slučaj, niti su to predvidjela zaknska rješenja.

“U narednom periodu planirano je povećanje broja radarskih uređaja, te su početkom 2017. godine instalirana dodatna tri stacionarna radara, ranije ih je bilo četiri, tako da je sada njihov broj sedam. Neophodno je izvršiti nabavku još tri stacionarna radara, te 17 kućišta koja će biti instalirana na području Kantona Sarajevo”, istakli su iz MUP-a KS.