FHMZ

Zbog ekstremnih temperatura u Hercegovini i većini Bosne na snazi narandžasti meteoalarm

BOSNIA AND HERZEGOVINA-SARAJEVO-HEAT WAVE
BOSNIA AND HERZEGOVINA-SARAJEVO-HEAT WAVE (210624) -- SARAJEVO, June 24, 2021 (Xinhua) -- People walk on a street in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, on June 24, 2021. The Federal Hydrometeorological Institute of BiH issued an orange warning recently due to high daily temperatures up to 39 degrees Celsius in most parts of BiH. (Photo by Nedim Grabovica/Xinhua) Nedim Grabovica Photo: XINHUA/PIXSELL

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera

Zbog ekstremno visokih dnevnih temperatura za područje Hercegovine, istočne, centralne i sjeveroistočne Bosne izdat je narandžasti meteoalarm, dok je zbog visokih temperatura žuti meteolarm na snazi u sjevernoj, sjeverozapadnoj i jugozapadnoj Bosni, te u Krajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Najveće dnevne temperature koje će se kretati između 35 i 38 stepeni Celzijusa prognozirane su za mostarsko i tuzlansko područje, a za sarajevsko područje između 34 i 37 stepeni Celzijusa zbog čega je na snazi narandžasti meteoalarm.

Iz istih razloga s obzirom da će dnevne temperature biti oko 35 stepeni Celzijusa i više narandžasti meteoalarm na snazi je i na trebinjskom, višegradskom i fočanskom području.

Na bihaćkom području prognoziraju se dnevne temperature između 33 i 35 stepeni Celzijusa, banjalučkom i prijedorskom između 32 i 35 stepeni Celzijusa, a livanjskom području između 32 i 34 stepena Celzijusa. Iz tih razloga na ovim područjima je na snazi žuti meteoalarm.

U Bosni i Hercegovini preovladava pretežno sunčano vrijeme. Umjerene naoblake ima na području Krajine.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 35 stepeni Celzijusa.