Zbog guste magle vidljivost smanjena na pojedinim dionicama

saobraćaj magla

Na magistralnom putu M-18 Čevljanovići-Bakići zbog guste magle vidljivost je smanjena na 30 do 50 metara, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), prenosi Anadolu Agency (AA).

Ugaženog snijega na kolovozu mjestimično ima na dionicama u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima. Izdvajaju putne pravce Bihać-Cazin-Velika Kladuša, Srbljani-Bosanska Krupa i Bihać-Bosanski Petrovac.

Na putevima na području Kupresa, Glamoča, Livna i Bosanskog Grahova, puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose.

Zbog sniježnih nanosa, na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tona na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Zbog kiše koja ledi u dodiru sa tlom, pojačan oprez savjetuju na putnom pravcu Turbe-Banja Luka.

Na magistralnim putevima M-14 Srbljani-Bosanska Krupa i M-18 Dobro Polje-Brod na Drini, vozače upozoravaju na mogućnost sniježnih lavina.

Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno vlažan ili mokar. Izuzetak su putevi na jugu BiH gdje se saobraća po suhom kolovozu. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Vozače upozoravaju i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Apeluju na maksimalno opreznu vožnju i podsjećaju da je zimska oprema zakonski obavezna. Pojačan promet vozila u toku dana očekuje se prema ski centrima i aktuelnim zimskim izletištima.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona na graničnom prelazu Izačić. Pojačan je promet vozila u oba smjera na graničnom prelazu Bosanski Brod. Na ostalim graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.