Prazne ulice

Zbog koronavirusa mali broj turista ove godine u Počitelju

pocitelj

Mještani, svjesni situacije, ne samo u državi nego i svijetu. Tek rijetki prodavači nude svoje proizvode onima koji dođu u Počitelj

Posljedice pandemije koronavirusa osjetili su svi. Ponajviše turistički i ugostiteljski radnici. Počitelj je mjesto koje živi od turizma. Danas s veoma malim brojem turista. Uglavnom domaćih. Mada se tu nađe i poneki strani turista. Svi jednako oduševljeni počiteljskom ljepotom, koračajući praznim uličicama ovog mjesta.

Počitelj – jedinstveno naselje uvršteno na listu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu. Slovi za jednu od najljepših kulturno-historijskih cjelina u Bosni i Hercegovini. No, i Počitelj je, kao i većina turističkih odredišta, prazan. S tek ponekim rijetkim posjetiocem, u prolazu.

“Ovo mi je treći ili četvrti put da sam ovdje. Kada idem u Neum, uvijek svratim. Malo mi je čudno. Sve je zatvoreno. Ljudi nema. Sad upravo kćerki objašnjavam kako je to bilo u normalno vrijeme”, kazala je Merima iz Lukavca.

“Lijepo mjesto. Tu sam sa još nekoliko prijatelja. Pogledat ćemo ovaj zaista lijepi stari gradić, s kamenim kućama i kulama”, dodao je Paul, turista iz Njemačke.

“Bio sam tri dana u Neumu. Stali smo ovdje. Razgledamo i lijepo je”, istaknuo je njegov prijatelj Till.

“U Stocu smo bili prije Počitelja. Isto nam se svidjelo. Tako… Volimo obilaziti ove stare gradove, bosanske”, zaključila je Lejla iz Bijeljine.

Mještani, svjesni situacije, ne samo u državi nego i svijetu. Tek rijetki prodavači nude svoje proizvode onima koji dođu u Počitelj.

“Turista imamo. Ne toliko da čovjek kaže da su to neke kolone, kao što je bilo prošle godine. Kao što vidite i sami. I to su sve turisti iz Bosne i Hercegovine”, kazala je jedna od prodavačica Hidajeta Kapetanović.

Inače, Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine uprkos pandemiji koronavirusa priprema tradicionalnu Internacionalnu likovnu koloniju u Počitelju.

“Sve je ovo na volonterskoj bazi. Kolonija ne dobija ni od kog nikakva sredstava za održavanje. Očekujemo od Federacije ove godine da nas pomognu. I očekujemo sredstva za održavanje ovakvog spomenika, koji je u fazi propadanja”, dodala je Snježana Đelmić, članica ULUBiH.

56-ti saziv slikarske Kolonije u Počitelju planiran je za 7. august.