Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog lošeg zdravstvenog stanja prekida se suđenje osumnjičenom za silovanje

teslic

Zbog nesposobnosti optuženog da prati suđenje, postupak protiv Stojana Grbića prekinut je do daljnjeg, odlučio je Okružni sud u Doboju.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Snježana Banjac-Lopandić kazala je da su vještaci nakon neuropsihijatrijskog vještačenja dali nalaz prema kojem je Grbić trajno nesposoban, ali da Sud u ovoj fazi postupka može donijeti samo privremeno rješenje.

“U slučaju da tužilac odustane od optužnice, onda Sud može donijeti drugačije rješenje. U ovoj fazi postupka oštećena ne može biti upućena na imovinskopravni postupak”, rekla je Banjac-Lopandić.

Okružni tužilac Slavko Krulj je kazao da Tužilaštvo ne može odustati od optužnice, te da bi “Sud trebao donijeti rješenje kao u slučajevima kada se optuženi proglasi neuračunljivim”.

Branilac optuženog Ratko Kesić zatražio je da “Sud donese rješenje o trajnom prekidu postupka zbog zdravstvenog stanja optuženog i načela ekonomičnosti”.

Prema navodima optužnice, Grbić, bivši pripadnik Civilne zaštite (CZ), krajem ljeta 1992. godine silovao je ženu nesrpske nacionalnosti u svojoj kući u Tesliću.

U aprilu 2015. i u krajem jula 2016. godine vještaci su utvrdili da Grbić nije u stanju pratiti suđenje zbog narušenog psihičkog zdravlja, prenosi Birn.