PSbih

Zbog neprisustva poslanika iz RS-a sve tačke idu na usaglašavanje

psbih

Sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta, najvećim dijelom je održana bez prisustva poslanika stranaka iz Republike Srpske

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici razmatrao principe Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Navedenim zakonom predlaže se spuštanje cenzusa unutar kandidatskih lista sa 20 na 10 posto čime bi bilo osigurano, smatraju predlagači, da glasači u mnogo većoj mjeri utiču na personalni sastav izabranih zastupnika u parlamentima, osim što utiču na broj glasova stranaka.

Prilikom glasanja predloženi zakon nije dobio potrebnu entitetsku većinu poslanika iz RS-a, te je upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Iz istog razloga na usaglašavanje Kolegiju doma upućene su i sve ostale tačke dnevnog reda koje su danas razmatrane.

Naime, sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta, najvećim dijelom je održana bez prisustva poslanika stranaka iz Republike Srpske.

Poslanici SNSD-a i Srpskog kluba prisustvovali su samo dijelu sjednice na kojem je razmatrana Odluka o potvrdi smjene ministra obrane Bosne i Hercegovine, dok Klub poslanika SDS-PDP-DNS nije učestvovao u radu sjednice Predstavničkog doma.

Na usaglašavanje Kolegiju, između ostalog, upućeni su Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2020. godinu; Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu te Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2020. godinu.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a, Kolegij doma će pokušati usaglasiti i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2020. godini, kao i Izvještaj o provođenju Lokalnih izbora 2020. godine.

Na usaglašavanje Kolegiju upoćeni su i inicijativa poslanika Saše Magazinovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od šest mjeseci u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog okvirnog zakona o klimatskim promjenama, kao i Prijedlog deklaracije o dobivanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, čiji je predlagač poslanik Nikola Lovrinović.