BiH

PSbih

Zbog neprisustva poslanika iz RS-a sve tačke idu na usaglašavanje

26/10/2021

Sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta, najvećim dijelom je održana bez prisustva poslanika stranaka iz Republike Srpske

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici razmatrao principe Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Navedenim zakonom predlaže se spuštanje cenzusa unutar kandidatskih lista sa 20 na 10 posto čime bi bilo osigurano, smatraju predlagači, da glasači u mnogo većoj mjeri utiču na personalni sastav izabranih zastupnika u parlamentima, osim što utiču na broj glasova stranaka.

Prilikom glasanja predloženi zakon nije dobio potrebnu entitetsku većinu poslanika iz RS-a, te je upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Iz istog razloga na usaglašavanje Kolegiju doma upućene su i sve ostale tačke dnevnog reda koje su danas razmatrane.

Naime, sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta, najvećim dijelom je održana bez prisustva poslanika stranaka iz Republike Srpske.

Poslanici SNSD-a i Srpskog kluba prisustvovali su samo dijelu sjednice na kojem je razmatrana Odluka o potvrdi smjene ministra obrane Bosne i Hercegovine, dok Klub poslanika SDS-PDP-DNS nije učestvovao u radu sjednice Predstavničkog doma.

Na usaglašavanje Kolegiju, između ostalog, upućeni su Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2020. godinu; Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu te Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2020. godinu.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a, Kolegij doma će pokušati usaglasiti i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2020. godini, kao i Izvještaj o provođenju Lokalnih izbora 2020. godine.

Na usaglašavanje Kolegiju upoćeni su i inicijativa poslanika Saše Magazinovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od šest mjeseci u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog okvirnog zakona o klimatskim promjenama, kao i Prijedlog deklaracije o dobivanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, čiji je predlagač poslanik Nikola Lovrinović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.