Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog posjete pape intenzivan nadzor ugostiteljskih objekata u Sarajevu

ugostitelji12345

Povodom zvanične posjete pape Franje Bosni i Hercegovini, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Sarajevu će od 4. juna provoditi intenzivan nadzor nad radom smještajnih kapaciteta svih kategorija, kao i ostalih ugostiteljskih objekata na području Kantona Sarajevo.

Cjelodnevni inspekcijski nadzor u punom kapacitetu provodit će tržišno-turistički, sanitarni i inspektori rada, svako iz svoje nadležnosti.

Poseban akcent u njihovom nadzoru bit će legalnost rada, evidencija noćenja, naplata i uplata boravišne takse te izdavanje fiskalnih računa. U svim slučajevima kršenja zakonskih propisa inspektori će poduzimati kaznene mjere izdavanjem prekršajnih naloga te drugim zakonskim mjerama, navedeno je.

Za rad bez ili mimo odobrenja, kao i bez rješenja o ispunjavanju minimalnih uvjeta za određenu kategoriju nadležnog ministarstva, inspektori će izricati rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i novčane kazne od 1.500 do 15.000 KM.

Za neizdavanje fiskalnih računa kazne će biti od 2.500 do 20.000 KM, a za neevidentiranje gostiju i noćenja te neobračunavanje boravišne takse i njene uplate na račun kantonalne turističke zajednice, kazne su u iznosu od 700 do 7.000 KM.

Inspektori apeliraju da subjekti nadzora pravovremeno usklade poslovanje s važećim propisima i tako izbjegnu eventualne neugodnosti i nepotrebne finansijske troškove, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.