BiH

Nermin Džindić

Zbog problema u rudnicima uskoro poskupljenje struje: “Razmatramo korekciju cijena”

23/10/2019

Govoreći o stanju u "Aluminiju", odnosno ponudama koje pristižu, Džindić je naveo da je počelo razmatranje prijedloga izraelsko - kineskog konzorcija

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH potpisalo je danas sa Savezom sindikata radnika rudnika u FBiH produženje aktuelnog kolektivnog ugovora i on će važiti do potpisivanja novog.

– Zahtjev Sindikata za novom satnicom je 2,70 KM. Mi u ovom trenutku razmatramo i opciju korekcije cijene uglja, koja bi povukla za sobom i efekat povećanja cijene električne energije. O toj opciji trenutno razmatramo. Do trenutka početka ili finalizacije pregovora imat ćemo i finalan stav. Danas smo poslali još jednom i zahtjev prema „Elektroprivredi BiH“ i upravi i Nadzornom odboru za jedan hitan sastanak – rekao je Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva FBiH.

Sastanak bi trebao biti održan za sedam dana, u srijedu naredne sedmice, bit će razgovarano o nastavku pregovora sa sindikatima i stanju u rudarstvu, kao i potezima koje će povlačiti Vlada FBiH i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.

Safer Mušanović, predsjednik Sindikata rudara FBiH, kazao je da je zadovoljan potpisivanjem sporazuma, te da njih najviše interesuje povećanje cijene uglja jer bi to značilo stvaranjekapitala za nabavku novih mašina.

On očekuje da će minimalna satnica biti povećana na iznos koji traže, 2,70 KM.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika, istakao je da su danas završili što su usaglasili, ali da je pred njima mnogo teških pitanja za koja treba što prije naći najkvalitetnije rješenje.

-Sektor rudarstva je prijeko potreban i privredi i građanima. Opterećen je trenutno teškim stanjem – dodao je Husić.

Govoreći o stanju u “Aluminiju”, odnosno ponudama koje pristižu, Džindić je naveo da je počelo razmatranje prijedloga izraelsko – kineskog konzorcija.

– Ono što su preduvjeti navedeni u tom materijalu mi tek sad analiziramo, jer je materijal na 100 stranica na engleskom jeziku, tek smo ga preveli i analiziramo stranicu po stranicu. Preduvjeti su, po meni, neprihvatljivi i sa analizom. Vrlo brzo će Vlada sjesti i razmatrati već na narednoj sjednici cjelokupnu ponudu ili analizu, kako god je želite nazvati, i tome se očitovati i zakazati novi sastanak sa izraelsko – kineskim konzorcijem – rekao je Džindić.

On je naveo i kako je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stigla ponuda za sastanak, te se čeka potvrda termina. Sastanak će, prema riječima ministra, biti održan najvjerovatnije naredne sedmice.

Ministar Džindić je komentirao i eventualni povratak automobilskog giganta Volkswagena u BiH.

– Kompanija Volkswagen je u većinskom vlasništvu Volkswagen Sarajevo i kao takva ima odgovarajući spor i probleme na relaciji s upravom Preventa koji je manjinski vlasnik Volkswagen Sarajeva. Jedan od preduvjeta koji je menadžment Volkswagena stavio pred Vladu je da se iz vlasništva isključi Prevent. Prevent naravno nije pristao i sada je tu spor između dvije privatne kompanije. Mi se tu kao Vlada ne možemo miješati. Pokušali smo u nekom procesu medijacije napraviti, zbog interesa građana i novih radnih mjesta neko kompromisno rješenje – rekao je Džindić.

Volkswagen Sarajevo, prema riječima Džindića, ulaže ali ne u dovoljnoj mjeri i ne onoliko koliko su bili njihovi prvobitni planovi za Sarajevo.

– Taj spor između Volkswagena i Preventa iz Njemačke se prenio u Sarajevo i još uvijek traje. Mi na to ne možemo utjecati – rekao je Džindić.

Komentari

Autor: Dnevni avaz

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.