BiH

Kanton Sarajevo

Zbog smanjenja količine zagađujućih čestica ukinuta epizoda “Upozorenje”

06/12/2018

Odluku je donio ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, u funkciji predsjednika Operativnog štaba

S obzirom da su uočeni trendovi pada koncentracije zagađujućih materija čvrstih čestica PM10 u zraku koji su nastupili uslijed iznenadne promjene vremenskih prilika, ukinuta je Druga epizoda ”Upozorenje”, a na snazi i dalje ostaje Prva epizoda “Pripravnost” sa određenim mjerama u Kantonu Sarajevu, javlja Fena.

Odluku je donio ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, u funkciji predsjednika Operativnog štaba.

Iz Operativnog štaba podsjećaju da na snazi ostaju mjere iz Prve epizode “Pripravnost” a jedna od mjera je intenzivirati aktivnosti komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica koji vrše redovno (mehaničko čišćenje i pranje cesta), kao i zimsko održavanje cesta uz upotrebu “mokrog postupka”, radi smanjenja emisija prašine.

Upućen je poziv pravnim subjektima da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena, kako bi se doprinijelo rasterećenju kapaciteta javnog gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica

Zabranjuje se kretanje automobila (na potezu Baščaršija – Ilidža u oba smjera), čiji benzinski motori imaju normu EURO1 ili manju, i dizel motori normu EURO3 ili manju, uz pojačane kontrole organa MUP-a.

Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila sa diplomatskim tablicama i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći i vatrogasaca), taxi vozila, električnih vozila i vozila na plin,

Zabranjuje se saobraćaj za teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu na potezu od Baščaršije do Nedžarića sa preusmjerenjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja.

Tehnička regulacija saobraćaja za vrijeme zabrane vršit će se privremenom saobraćajnom signalizacijom i opremom, znacima i naredbama koje daju ovlaštene policijske osobe MUP-a Kantona Sarajevo.

Ovo se ne odnosi na vozila javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode.

Za vrijeme trajanja zabrane saobraćaja, upravitelji cesta su dužni svaki iz svoje nadležnosti izvršiti postavljanje privremene saobraćajne signalizacije i opreme, uključujući i održavanje iste,

Upozoravaju se pravni subjekti i fizičke osobe da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima. U slučaju sumnje na takva nedozvoljena postupanja prijave uputiti na Eko-telefon br. 033/66 00 00 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite br: 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i Kantona.

Upozoravaju se operatori svih postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50 kW koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, da smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 2ºC,

Upozoravaju se operatori svih postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 1 MW koja koriste prirodni gas, da smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 1ºC,

Upozorava se stanovništvo da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka, da rizične grupe stanovništva smanje kretanja, pojačava se inspekcijski nadzor nad gradilištima, a na vozače se apeluje da racionalno i odgovorno koriste privatne automobile, saopćeno je iz Press službe KS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.