Sud BiH

General Dreković pušten na slobodu!

Ramiz-Drekovic

Ovo je potvrdio njegov advokat Kadrija Kolić

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da se generalu Armije Republike BiH Ramizu Drekoviću odredi jednomjesečni pritvor.

Dreković je pušten da se brani sa slobode.

Ovo je potvrdio njegov advokat Kadrija Kolić.

Podsjećamo, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, SIPA je jučer na području Sarajeva lišila slobode generala Ramiza Drekovića.

Dreković je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta 4. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Tereti se da je u proljeće 1995. godine, izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic, da izvrše neselektivno granatiriranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Nakon izdane naredbe, artiljerijske jedinice ARBiH izvršile su granatiranje iz artiljerijskih oruđa velike razorne moći, u više navrata, tokom maja i juna 1995. godine, te je usljed eksplozije granata, ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba, te granatiranjem prouzročeno veliko razaranje imovine i objekata.

Dreković je uhapšen u svom stanu.