Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog porezne utaje

Jelenku Vasiću jednogodišnji zatvor i 15.000 KM novčane kazne

tužilaštvo bih-sud bih

Izbjegao platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine danas je izreklo drugostepenu presudu u predmetu Jelenko Vasić i drugi kojom je optuženi Vasić oglašen krivim da je počinio produženo krivično djelo – porezna utaja ili prevara, te osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine.

Optuženi Jelenko Vasić kriv je što je izbjegao platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000,00 KM, saopćeno je iz Suda BiH.

Stoga mu je Sud izrekao jednogodišnju kaznu zatvora, a kao sporednu, izrekao i novčanu kaznu u iznosu od 15.000,00 KM.

Kako iz Suda navode, optužena pravna osoba „Zvornik Putevi“ a.d. Zvornik odgovorna je što je raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 208.296,00 KM koju je uime, za račun i u korist te pravne osobe ostvario Jelenko Vasić u svojstvu direktora-odgovorne osobe, bez ograničenja ovlaštenja, a čime je počinila produženo krivično djelo porezna utaja ili prevara.

Istovremeno, toj pravnoj osobi izrečena je i novčana kazna u iznosu od 40.000,00 KM.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba trećestepenom vijeću ovog Suda, saopćeno je.