Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

opština rudo

Zbog stanja u kakvom je ovo je najopasniji most u BiH, a renoviraju ga punih 10 godina!

Sarajevo: Na servisu Severe Weather Europe objavljeno je upozorenje na snažno nevrijeme u BiH
05.08.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na online meteoroloskom servisu Severe Weather Europe objavljeno je upozorenje na snazno nevrijeme na podrucju Bosne i Hercegovine i ostatka Balkana. U Sarajevu od jutarnjih sati pada kisa uz jak vjetar. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Iako je rekonstrukcija mosta počela prije deset godina još uvijek nije završena

Deset godina traje rekonstrukcija mosta preko rijeke Lim u Opštini Rudo. Kraj se ne nazire, a sada iz Ministarstva najavljuju izgradnju novog.

Most na rijeci Lim koji povezuje opštinu Rudo sa susjednom Srbijom i Crnom Gorom u katastrofalnom je stanju. Iako je rekonstrukcija mosta počela prije deset godina još uvijek nije završena, javlja BHRT.

Izgradnja novog puta koji bi povezao Rudo sa Srbijom bi riješila problem u ovoj opštini, jer bi na taj način bio resterećen saobraćaj preko mosta, koji bi u tom slučaju služio samo za putnička vozila, a izgradnja novog puta olakšala bi njegovo održavanje i ujedno put bi bio kraći. Rekonstrukcija mosta bi u tom slučaju bila odložena.

– Taj put bi išao pružnim zemljištem kuda je išao ćiro i bio bi kraći za četiri do pet kilometara i bio bi lakši za održavanje, nema imovinskih problema i izgradnjom tog puta koji bi bio efikasniji ovaj most mogao bi samo da se rekonstruiše i da preko njega ide putnički saobraćaj, kaže Dragoljub Bogdanović, načelnik Općine Rudo.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske ne navode zašto rekonstrukcija traje duže od 10 godina. U pisanom odgovoru kažu da je planirana izgradnja novog mosta te su u planu poslovanja „Puteva Republike Srpske“ najavljena sredstva od 106 hiljada maraka za izradu glavnog projekta. Izgradnja novog mosta trebalo bi da košta 4.5 miliona KM.