Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanredna pres-konferencija

Zbog terorističkog napada u Moskvi u RS povećano prisustvo policije s dugim cijevima

istocno sarajevo blokada mup rs medjuentitetska linija
Foto: Dženana Halimović (RFE/RL)
Arhiva

Ministar Siniša Karan rekao je da je održan kolegijum MUP-a, analizirane bezbjednosne reperkusije koje mogu imati posljedice na RS

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske na vanrednoj konferenciji saopštilo je da je zbog terorističkog napada u Moskvi povećana pripravnost i prisustvo policije sa dugim cijevima i u RS.

Pojačano je prisustvo policije na ulicama, tržnim centrima, svim javnim okupljanjima, sjedištima institucija. Akcenat je stavljen i na dodatno obezbjeđenje škola, piše N1.

Ministar Siniša Karan rekao je da je održan kolegijum MUP-a, analizirane bezbjednosne reperkusije koje mogu imati posljedice na RS.

“Smatramo da jedan takav događaj u BiH može biti povod svim ekstremno radikalnim licima da mogu vršiti krivična djela, širiti strah i paniku ovdje. U našim procjenama smo uvijek imali u vidu izraelsko-palestinski sukob, rat Hamasa i Izraela, koji se reflektuje i na BiH. Svako dešavanje u svijetu donese novu polarizaciju u BIH”, naglasio je Karan.

Dodaje da izraelsko palestinski sukob je povod pojedinim ekstremistima u BIH da izazovu sukobe.

Bezbjedonosni izazovi koji se mogu reflektovati na potencijalno ekstremistički djelovanje ovdje su i, navode, rat u Ukrajini, Siriji, migrantske kriza.

U migrantskim grupama, ističe kriju se potencijalne radikalizovane osobe.

Analiza stanja bezbjednosti pokazala je da je stanje zadovoljavajuće, te da je trend pada ukupnog kriminaliteta evidentiran unazad pet godina.

Naglašeno je da će biti intenzivirana koordinacija sa FUP-om, na razmjeni informacija, ali i sa drugim agencijama u BiH i svijetu, poput Europola.

Ministar Karan ponovio je da Cristian Schmidt nije ovlašten da nameće niti da donosi zakone.

“To je pravno nasilje, nemaju Dejtonski osnovu, to je manifestacija sile, sa ciljem rušenje ustavnog poretka uspostavljenog u Dejtonu. Schmidt je bezbjednosna prijetnja u BiH”, rekao je Karan.