BiH

Vremenske neprilike

Zbog velikih snježnih nanosa zatvorene pojedine ceste u BiH

25/01/2019

Zbog intenzivnih snježnih padavina usporeno se saobraća na putevima u centralnim krajevima Bosne i Hercegovine

Zbog vremenskih neprilika trenutno su zatvoreni ceste koje prema Blidinju vode iz pravca Tomislavgrada i Posušja.

Jak vjetar uzrokuje snježne nanose koji onemogućavaju vožnju tim dionicama, a na vozače se apelira da ne kreću na put prema Blidnju.

Visina snijega na Blidnju na pojedinim mjestima doseže metar i pol.

Zbog saobraćajne nezgode otežano se saobraća na autoputu A-1 dionici Podlugovi – Jošanica.

Na magistralnom putu Šuica – Livno i regionalnim putevima Prozor – Mokronoge i Rakitno-Blidinje zbog snježnih nanosa obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila. Na magistralnom putu Kupres – Šuica – Tomislavgrad na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila i autobuse.

Zbog intenzivnih snježnih padavina usporeno se saobraća na putevima u centralnim krajevima Bosne i Hercegovine, a zbog jakog vjetra u jugozapadnim krajevima.

Iz BIHAMK-a savjetuju maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te apeluje na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima, a na tim dionicama teretna vozila trebaju koristiti lance. Izdvajaju se putevi: Sarajevo-Olovo-Kladanj, Tarčin-Konjic, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Sarajevo-Rogatica, Han Pijesak-Vlasenica i Sarajevo-Foča.

Policija na području Mostara u intervalima propušta teretna vozila sa prikolicom i šlepere, do Podorašca gdje moraju postaviti lance da bi nastavili putovanje prema Sarajevu.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolovoz zasnježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prijevojima.

Na magistralnom putu M-17 Zenica – Nemila zbog radova u tunelu Vranduk, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse na GP Brčko – Gunja iz sigurnosnih razloga.

Na GP Izačić – Ličko Petrovo Selo zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom i šleperi.

Na GP Bosanski Novi – Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Na ostalim graničnim prijelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.