Zbrka sa putarinama: Ista kilometraža, isto vozilo, a cijena različita

autoput

Ako automobilom putujete autoputem od Banjaluke do Doboja platićete 6,5 KM putarinu, a ako putujete iz Doboja za Banjaluku platićete samo 2,5 marke. S druge strane, ako idete iz Doboja za Gradišku nećete platiti ništa, a u suprotnom smjeru koštaće vas 4 KM.

Razlog za ovu čudnu i zbunjujuću matematiku, naročito strancima, jeste u činjenici da na našim autoputevima “Banjaluka – Gradiška” i “9. januar”, ruta Banjaluka – Doboj, nije uveden zatvoreni sistem naplate, piše SrpskaInfo.

Tako putarina za vožnju autoputem Banjaluka – Gradiška, bez obzira koliko kilometara ga koristite, iznosi 2,5 KM. Korišćenje autoputa, odnosno dionice Banjaluka – Prnjavor bilo je besplatno samo na dan otvaranja, 2. oktobra. Već sljedeći dan vozači su morali na izlazu u Prnjavoru da plate 4 marke.

– Na novootvorenoj dionici autoputa „9. januar“ Banjaluka – Doboj, na pravcu od Banjaluke do Prnjavora, nije uveden novi sistem naplate putarine, odnosno u narednom kratkom vremenskom periodu putarina se neće naplaćivati na novoizrađenim naplatnim stanicama „Laktaši“ i „Drugovići“ – kažu u “Autoputevima RS”.

Naplata putarine će se, međutim, obavljati na postojećim naplatnim stanicama „Jakupovci“ (Banjaluka – Gradiška – 2,5 KM), „Prnjavor“ (4 KM) i „Кladari“ (izlaz u Doboju – 4 KM), po važećem cjenovniku, naveli su u ovom javnom preduzeću.

Navedeni iznos putarine se odnosi na automobile.

Puštanjem u rad naplatnih stanica „Laktaši“ i „Drugovići“, te privremenog naplatnog mjesta na petlji „Mahovljani“, kako kažu, biće uvedena naplata putarine na cijeloj trasi autoputa „9. januar“. Izgradnjom naplatnih stanica u mjestu Aleksandrovac, Nova Topola i Čatrnja, na autoputu Gradiška – Banjaluka, biće stvoreni uslovi za kompletno zatvaranje sistema naplate putarine, poslije čega će se putarina naplaćivati po pređenom kilometru autoputa.

– Molimo korisnike autoputa za strpljenje i razumijevanje – navode u “Autoputevima RS”.

Ukupna dužina oba autoputa u Republici Srpskoj je 107 kilometara, od čega je 72 kilometra dug autoput Banjaluka – Doboj, a 35 kilometara Banjaluka – Gradiška.
Konačno most na Savi

“Hrvatske ceste” konačno su objavile tender za izvođača radova na gradnji mosta preko Save, nakon čega će autoput Banjaluka – Gradiška dobiti puni smisao. Procjenjena vrijednost radova je oko 22,9 miliona evra bez PDV-a, a gradnju mosta dugog 462 metra u podjednakom će iznosu finansirati Hrvatska i BiH, pri čemu će BiH koštati oko 11,6 miliona evra.

Očekuje se da će gradnja početi na proljeće i da će biti gotova za 30 mjeseci.