Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS

Zdravstvene knjižice i dalje se ne moraju ovjeravati

zdravstvena knjizica (1)

FZO je, naglašava se, ponovo obavijestio i sve zdravstvene ustanove da od osiguranika ne treba da traže ovjerene knjižice

Građani u RS-u ne moraju ovjeravati zdravstvene knjižice sve dok je na snazi vanredna situacija, a Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ u ovom periodu finansira usluge zdravstvene zaštite i za neosigurane.

“Dakle, i dalje se primjenjuje odluka o privremenoj mjeri FZO, koja je donesena još u martu, a, prema kojoj se i neosiguranim građanima pružaju usluge zdravstvene zaštite u javnim zdravstvenim ustanovama o trošku FZO, odnosno Vlade RS-a”, naglašava se u saopštenju iz ovog fonda.

Iz FZO ističu da su, zahvaljujući ovoj mjeri Fonda i Vlade građani u RS-u u periodu pandemije bar rasterećeni brige u vezi sa troškovima liječenja..

“Na ovaj način RS još jednom pokazuje da je socijalno odgovorna, te da je briga za građane na prvom mjestu”, navode iz FZO.

FZO je, naglašava se, ponovo obavijestio i sve zdravstvene ustanove da od osiguranika ne treba da traže ovjerene knjižice, a sa namjerom da se izbjegne stvaranje gužvi u poslovnicama i time spriječi širenje virusa korona u zajednici.

“Iako je FZO u kontinuitetu informisao građane o ovome, navode u FZO, i dalje se dešava da osiguranici dolaze u poslovnice Fonda samo radi ovjere knjižica, te i ovom prilikom još jednom apelujemo na osiguranike da ne treba da ovjeravaju knjižice sve dok traje vanredna situacija”, ističe su u sopštenju.

Iz FZO napominju da to što se ne ovjeravaju knjižice i što Fond finansira zdravstvenu zaštitu i za neosigurane građane, ne znači da obveznici ne treba da izvršavaju svoje zakonske obaveze, kao što je uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje.