Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ROBERTO BAGGIO

Mnogima je teško povjerovati šta vozi ikona svjetskog fudbala

baggio (1)

Upravo ta činjenica, da dobitnik Zlatne lopte iz 1993. te jedan od najvećih italijanskih igrača svih vremena te jedan od najobožavanijih nogometaša svog doba vozi staru i trošnu krntiju oduševila je fanove

Fotka koju je na društvenim mrežama objavila Valentina Baggio, kćerka velikog Roberta, izazvala je puno komentara među nogometnim fanovima u Italiji.

Valentina je Roberta fotografisala kako negdje na selu, usred šume gura trošnu, istrošenu Fiat Pandu 4X4, automobil koji se u stanju u kakvom je ovaj, na tržištu može pronaći i za par hiljada maraka.

Upravo ta činjenica, da dobitnik Zlatne lopte iz 1993. te jedan od najvećih italijanskih igrača svih vremena te jedan od najobožavanijih nogometaša svog doba vozi staru i trošnu krntiju oduševila je fanove.

Zlatni Repić je uvijek igrao drugačiji nogomet. Njegova imaginacija i talent su bili nestvarni, na svakoj utakmici je dokazivao kako je nogomet prekrasan sport, a s druge strane nikad nije volio svjetla reflektora i bježao je od statusa zvijezde koji mu je pripadao. Skromnost mu je bila čak i veća od nogometnog znanja.

Njegov transfer iz Fiorentine u Juve 1990. najkontraverzniji je u istoriji italijanskog fudbala, tada su izbili neredi na ulicama Firenze, a Baggio zapravo nikad nije ni želio napustiti Viole. Igrao je još u Milanu i Interu, ali u Bologni i Brescii, u kojoj je završio karijeru 2004., najviše je uživao. Tada je igrao za sebe i za raju. Zato su ga navijači i suigrači toliko voljeli.

“Kad je Ronaldo stigao iz Barcelone, bio je nevjerovatan, čudo. Ipak, ako moram izdvojiti jedno ime, onda je to Roberto Baggio. Imao je idealnu ravnotežu između kvalitete i strasti. Njemu se baš divim”, nedavno je rekao veliki Javier Zanetti, Robertov suigrač iz Intera.

Baggio je svojim golovima odveo Italiju do finala SP-a 1994., a fotografija njegova promašaja penala u utakmici za zlato protiv Brazila postala je slavna.