Fudbal

ROBERTO BAGGIO

Mnogima je teško povjerovati šta vozi ikona svjetskog fudbala

12/10/2020

Upravo ta činjenica, da dobitnik Zlatne lopte iz 1993. te jedan od najvećih italijanskih igrača svih vremena te jedan od najobožavanijih nogometaša svog doba vozi staru i trošnu krntiju oduševila je fanove

Fotka koju je na društvenim mrežama objavila Valentina Baggio, kćerka velikog Roberta, izazvala je puno komentara među nogometnim fanovima u Italiji.

Valentina je Roberta fotografisala kako negdje na selu, usred šume gura trošnu, istrošenu Fiat Pandu 4X4, automobil koji se u stanju u kakvom je ovaj, na tržištu može pronaći i za par hiljada maraka.

Upravo ta činjenica, da dobitnik Zlatne lopte iz 1993. te jedan od najvećih italijanskih igrača svih vremena te jedan od najobožavanijih nogometaša svog doba vozi staru i trošnu krntiju oduševila je fanove.

Zlatni Repić je uvijek igrao drugačiji nogomet. Njegova imaginacija i talent su bili nestvarni, na svakoj utakmici je dokazivao kako je nogomet prekrasan sport, a s druge strane nikad nije volio svjetla reflektora i bježao je od statusa zvijezde koji mu je pripadao. Skromnost mu je bila čak i veća od nogometnog znanja.

Njegov transfer iz Fiorentine u Juve 1990. najkontraverzniji je u istoriji italijanskog fudbala, tada su izbili neredi na ulicama Firenze, a Baggio zapravo nikad nije ni želio napustiti Viole. Igrao je još u Milanu i Interu, ali u Bologni i Brescii, u kojoj je završio karijeru 2004., najviše je uživao. Tada je igrao za sebe i za raju. Zato su ga navijači i suigrači toliko voljeli.

“Kad je Ronaldo stigao iz Barcelone, bio je nevjerovatan, čudo. Ipak, ako moram izdvojiti jedno ime, onda je to Roberto Baggio. Imao je idealnu ravnotežu između kvalitete i strasti. Njemu se baš divim”, nedavno je rekao veliki Javier Zanetti, Robertov suigrač iz Intera.

Baggio je svojim golovima odveo Italiju do finala SP-a 1994., a fotografija njegova promašaja penala u utakmici za zlato protiv Brazila postala je slavna.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.