postavili uslov

Zdravstveni radnici HNK jutros stupili u generalni štrajk: Vlada nas ucjenjuje

medicinari štrajk (1)

Zdravstveni radnici smatraju da je odnos Vlade ucjenjivački jer, kako su kazali, početak pregovora zakazuju dan nakon najavljenog početka štrajka

Jutros u 8 sati 2.600 članova sindikata zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskog kantona stupilo je u generalni štrajk koji će, kako su kazali, trajati dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Kako je u izjavi za Fenu potvrdio predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK Dalibor Vuković, u 11. 30. sati planirana je i protestna šetnja od zgrade Gimnazije do zgrade Vlade HNK gdje će se održati konferencija za novinare

On je napomenuo kako je svaka zdravstvena organizacija potpisala sa svojim menadžmentom sporazum o poslovima koji se neće prekidati za vrijeme štrajka.

– Po tome sporazumu zbrinuti će biti svi hitni slučajevi i pacijenti kojima je na bilo koji način ugrožen život- dodao je Vuković.

Podsjećamo, tri dana prije zakazanog generalnog štrajka zdravstvenih radnika HNK Reprezentativni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar zaprimio je akt Vlade HNK, odnosno Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi u kojem se dostavlja protokol o pregovorima sa sindikatima zdravstvenih radnika i u kojem se kaže da se predviđa prekid štrajka, odnosno da sindikat ne može stupiti u štrajk dok pregovori traju.

Zdravstveni radnici smatraju da je takav odnos Vlade ucjenjivački jer, kako su kazali, početak pregovora zakazuju dan nakon najavljenog početka štrajka.

Istovremeno, oni su Vladi ostavili rok do srijede u podne da sazove žurnu sjednicu mirovnoga vijeća u prostorijama resornoga ministarstva i da se pokuša iznaći dogovor.

U spomenutom terminu Vlada se oglasila priopćenjem za javnost u kojem je iskazala punu spremnost za nastavkom razgovora, ali je ponovno kao datum početka pregovora odredila 11. decembra ove godine.

Predstavnici sindikata zdravstva ranije su kazali kako ni nakon godinu i pol dana pokušaja Sindikat zdravstvenih radnika HNK i Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar nisu uspjeli s Vladom HNK potpisati kolektivni ugovor o pravima i obvezama zaposlenika i poslodavaca u oblasti zdravstva.