Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK

Zdravstveni radnici ponovo na ulici, traže 1.080 maraka jednokratne pomoći

zdravstveni radnici hnk – strajk – fena 1 (1)

Sramota je za ovu Vladu što nije prepoznala tešku ekonomsku situaciju te pozvala i ponudila bar dvjesto- tristo maraka. Također, sramota je i same poslodavce koji su dobili milione, a nas nisu došli ni podržati ili bar kazati: ‘Oprostite nema novca’ – poručio je Anić

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u četvrtak su se, drugi put ovaj mjesec, okupili ispred zgrade kantonalne Vlade jer nisu dobili 1.080 maraka jednokratne pomoći.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković poručio je kako su se zdravstveni radnici, nakon samo sedmicu dana od zadnjeg protesta, ponovno okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo i diskriminaciju u odnosu na druge budžetske korisnike.

– Do ovoga trenutka nijedan radnik u zdravstvu od Vlade HNK-a i od miliona maraka, koje ona spominje da je uplatila zdravstvenim ustanovama, nije primio nijedan fening pomoći u korist ublažavanja inflacije i pada životnoga standarda te katastrofalnih troškova života koje svi trpimo – istaknuo je Vuković i poručio da će zdravstveni radnici ponovno okupiti u januaru.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić kaže kako su zdravstveni radnici jedini koji nisu dobili jednokratnu pomoć.

– Zdravstveni djelatnici su ljuti, ogorčeni i diskriminirani ali i ponosni jer smo se prije pola godine borili s pandemijom, spašavali zdravstveni sustav i zdravlje građana. Sada se nažalost moramo boriti za svoja prava, jer smo jedini koji u ovom trenutku nismo dobili tu pomoć. Sramota je za ovu Vladu što nije prepoznala tešku ekonomsku situaciju te pozvala i ponudila bar dvjesto- tristo maraka. Također, sramota je i same poslodavce koji su dobili milione, a nas nisu došli ni podržati ili bar kazati: ‘Oprostite nema novca’ – poručio je Anić.

Iz Vlade HNK-a ranije je rečeno kako su oni osigurali dodatnih 16 miliona maraka za poboljšanje materijalnog statusa zdravstvenih i bolničke ustanova, no Anić smatra da predstavnici Vlade trebaju izravno tražiti od poslodavaca da se taj novac usmjeri zdravstvenim radnicima.

Glasnogovornik kantonalne Vlade Pero Pavlović za Fenu je u srijedu istaknuo kako su protesti opravdani, ali da je adresa na kojoj se ova podrška pokušava osigurati potpuno kriva.

– Vlada HNK-a nije poslodavac zdravstvenim djelatnicima i nema zakonsko uporište za isplatiti ova sredstva. Onaj ko po zakonu može i treba isplatiti ovu potporu je poslodavac – naglasio je Pavlović.

Dodao je kako Vlada nema alate primorati poslodavce da urade nešto što sindikati traže. Pritisak sindikata treba i isključivo biti usmjeren ka poslodavcima koji jedini po Uredbi Vlade FBiH mogu i trebaju isplatiti spomenuti iznos.