premijer ks

Forto ocijenio 2022. uspješnom i najavio novu kandidaturu za premijera KS

edin forto – fena (1)

Premijer Forto je na kraju izrazio nadu da će buduća Vlada KS nastaviti da radi još više i bolje, a ubrzo bi trebao biti poznat njen sastav, najavivši da će se kandidirati za mjesto premijera

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je 2022. godinu ocijenio uspješnom, jer je uprkos brojnim problemima – posljedice Covid pandemije, refleksije rata u Ukrajini, inflacija, Vlada KS realizirala kapitalne projekte u oblasti privrede, zdravstva, obrazovanja, saobraćaja, sigurnosti, kulture.

Podsjetio je da je u oblasti Ministarstva zdravstva uspješno završen projekt vakcinacije protiv Covida, te da je 65 posto građana Sarajava vakcinisano, što je najveći procenat u regionu. Refundirani su troškovi za skupe lijekove i isplaćeno dva miliona KM nagrade za zdravstvene radnike tokom pandemije Covid 19.

Uspješno su završeni i skrining programi za ranu detekciju raka dojke, grlića materice i debelog crijeva, omogućeno zapošljavanje više od 50 mladih ljekara, 20 ljekara specijalista i više desetina srednjeg medicinskog kadra, završena nabavka bioničkih proteza za amputirce i Molly odijela kod spastičnih neuromuskularnih oboljenja…

Ministarstvo za boračka pitanja je također uspješno realiziralo projekt kupovine stanova za 198 pripadnika boračke populacije u 2021-2021. godine, a odlukom o prelasku u vlasništvo stana trajno riješeno stambeno pitanje za 43 pripadnika boračke populacije.

Kako je rečeno, riješena je stambena problematika za 692 pripadnika boračke populacije kroz dodjelu građevinskog materijala, izvođenje građevinskih radova, udruživanjem sredstava, te kroz infrastrukturalne priključke.

Dodijeljeno je 2.100 stipendija stipendistima iz porodica boračke populacije, a uloženo je dosta sredstava i za kapitalne projekte izgradnje memorijalnih kompleksa i spomen obilježja, Žuč, “Muzej stradanja građana BiH”.

U oblasti saobraćaja realizirana je nabavka novih trolejbusa i tramvaja, završena je rekonstrukcija prve dionice tramvajske pruge, a pokrenute su sve aktivnosti za početak izgradnje trolejbuske mreže do Vogošće, kao i aktivnosti za izgradnju tramvajske pruge do Hrasnice.

Ministarstvo privrede KS je unaprijedilo poslovni ambijent izmjenama zakona, a izdvojeno je više od 208,5 miliona KM podrške razvoju poduzetništva i poslovnog ambijenta, uz brojne projekte jačanja domaće poljoprivredne proizvodnje, različiti modeli podsticaja, otkup poljoprivrednih viškova.

Više od 30 miliona KM za obnovu olimpijskih sadržaja i promociju i razvoj turizma, a posebni benefiti, ne samo Kanton već i država BiH imaju od učešća na svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, gdje je 80 bh. privrednika imalo priliku predstaviti se na ovoj izložbi i povezati se s poslovnim zajednicama drugih zemalja iz cijelog svijeta.

I Ministarstvo unutrašnjih poslova KS je imalo uspješnu 2022. godinu, jer je donesen novi Zakon o unutrašnjim poslovima i Zakon o policijskim službenicima koji je uveo princip meritornosti odnosno struke za zapošljavanje u MUP-u.

U toku je uspostava helikopterske jedinice MUP-a KS, raspisan je konkurs za prijem pilota i aviomehaničara, a u decembru je raspisan tender za nabavku višenamjenske letjelice helikoptera. U dogovoru s Međunarodnim aerodromom Sarajevo načelno su dogovoreni smještajni kapaciteti za helikopter.

Ministarstvo pravde i uprave je u 2022. bilo fokusirano na jačanje institucionalnog i pravnog okvira za borbu protiv korupcije, te je u tom smislu usvojena izmjena Zakona o prijavljivanju i postupku provjere imovine nosilaca javnih funkcija, ali i Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije Kantona Sarajevo. Osnovan je i Urede za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je uložilo 10 miliona eura za modernizaciju i rekonstrukciju vodovodne infrastrukturne mreže, subvencioniralo cijene prirodnog gasa u iznosu od 13 miliona KM, ali je sufinansiralo kupovinu prve nekretnine za mlade u iznosu od 10.000 KM po aplikantu – 5,11 miliona KM za 511 kandidata.

U 2022. je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade intenziviralo sistemska i transparentna ulaganja u nauku od 5 miliona KM s fokusom na jačanje istraživačke infrastrukture, a Zakon o visokom obrazovanju je vratio akademsku autonomiju visokoškolskim ustanovama i omogućio završetak procesa integracije Univerziteta u Sarajevu.

Kako je rečeno, provođene su aktivnosti na poboljšanju studentskog standarda kojima je omogućeno da na svim IKT studijskim programima UNSA svi studenti studiraju na račun budžeta KS, porodice koje školuju troje i više djece oslobođene su plaćanja školarine, stipendirani su doktorski studiji najboljih studenata dobitnika “Zlatne značke“.

Kantonalni dužnosnici su istakli da je uspjeh Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice donošenje novog Zakona o socijalnoj zaštit, a uspostavljno je i novo prihvatilište za beskućnike pri KJU Gerontološki centar Sarajevo, te su finansirane obaveze dnevnih centara za osobe s teškoćama u razvoju.

Otvorena je zgrada Porodičnog savjetovališta i povećana dostupnosti usluga ove ustanove za veći broj građana Kantona Sarajevo, te donesena odluka o jednokratnoj pomoći za socijalno ugrožene porodilje u iznosu od 1.000 KM. Izjednačena je i porodiljska naknada za zaposlene i nezaposlene porodilje, uvećan dječiji dodatak za djecu koja studiraju sa 52,50 KM na 103,17 KM, ali i dječiji dodatak za porodice sa troje i više djece bez imovinskog cenzusa.

Ministarstvo finansija je, kako je navedeno, u skladu sa akcionim planom isplatilo 22,4 miliona KM čime su smanjena potraživanja zaposlenih prema Kantonu Sarajevo, te izradilo novi Zakon o kumunalnim taksama čime je ispoštovana presuda Ustavnog suda Federacije BiH.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje je u oblasti udžbeničke politike provelo postupak javne nabavke udžbenika, te su svi učenici od 5. do 9. razreda osnovnih škola dobili udžbenike u septembru u svojim školama.

Istaknuto je i da je uveden novi standard u odgoju i obrazovanju, a to je inkluzivno obrazovanje, uspostavljen je Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja i kurikularna reforma, a digitaliziran je i proces upisa djece u predškolske ustanove.

Ministarstvo kulture je osiguralo sredstva za šest institucija kulture od značaja za BiH u iznosu od 1.965.900 KM, sufinansirana je i proizvodnja dugometražnog igranog, kratkog igranog i dokumentarnog filma.

Kapitalni projekti iz oblasti kulture su, kako je rečeno, Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina, Spomenik Mirza Delibašić, rekonstrukcija Historijskog muzeja BiH, a za podršku projektima iz kulture osigurano je i realizirano oko 4.877.971 KM.

Također je data podrška i sportskim aktivnostima, te su uvedene nagrade sportistima za ostvarene rezultate, za vrhunski sport osigurano je 1.850.000 KM, a za takmičarsko-razvojni sport i interkantonalnu sportsku saradnju 2.015.001 KM. Za kapitalne projekte u oblasti sporta izdvojeno je 3.350.000 KM – za gradnju stadiona u Ilijašu, pomoćni stadion Grbavica, bazen Dobrinja, prostor za odmor i rekreaciju Hrasno brdo i sportska dvorana Hrasnica.

Premijer Forto je na kraju izrazio nadu da će buduća Vlada KS nastaviti da radi još više i bolje, a ubrzo bi trebao biti poznat njen sastav, najavivši da će se kandidirati za mjesto premijera.