Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zdravstveni radnici u FBiH održali polusatni štrajk (FOTO)

BiH

ljekari štrajk (4)

Zdravstveni radnici u Federaciji Bosne i Hercegovine stupili su jutros u 10 sati u polusatni štrajk upozorenja koji bi, kako ističu, trebao biti apel Vladi Federacije Bosne i Hercegovine te federalnom Ministarstvu zdravstva da stupi u pregovore sa sindikatima zdravstva, a u vezi usklađivanja Kolektivnog ugovora za oblast zdravstva FBiH.

ljekari štrajk (3)

Ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) okupio se veliki broj zdravstvenih radnika. Zahtijevaju da se što prije krene u pregovore oko usklađivanja kolektivnog ugovora.

ljekari štrajk (5)

“Već dugo se prate dešavanja u vezi donošenja Zakona o radu FBiH koji je precizirao da strukovni sindikati pregovaraju sa nadležnim ministarstvima u oblasti budžetskih korisnika i javnih ustanova. Mi smo javna ustanova i zakon je propisao da mi pregovaramo sa Ministarstvom zdravstva. Uputili smo u zakonskim rokovima federalnom Ministarstvu zdravstva incijativu i prijedlog novog usklađenog ugovora, nismo dobili odgovor, odlučili smo se na štrajk upozorenja kako bi upozorili Vladu FBiH na njen dio obaveze”, kazao je u razgovoru za AA specijalista anesteziolog-reanimatolog i predsjednik Sindikata uposlenih u zdravstvu KCUS-a Suad Rožajac.

ljekari štrajk (8)

Prema njegovim riječima, od Vlade FBiH očekuje se da odredi pregovarače, što do sada nije urađeno, iako je federalno Ministarstvo zdravstva nadležno za pregovaranje.

ljekari štrajk (11)

“Ovo je štrajk upozorenja i mi očekujemo od federalnog Ministarstva zdravstva i od Vlade FBiH da odredi pregovarače i da jednostavno počnemo sa pregovorima o kolektivnom ugovoru. Oni se nisu očitovali sindikatima, nego su kroz medije dali saopćenje kako se oni ne smatraju nadležnima i da su uputili upit da vide ko je nadležan i rečeno im je da su oni nadležni za vršenje pregovora. Očekujemo sada da oni shvate da su nadležni za pregovaranje u zdravstvu, mislim da im je to posao. Stiče se utisak da oni jednostavno ne žele pregovarati iako zakon propisuje da se pregovori vrše u dobroj volji, nemaju dobre namjere, ali ni znanja”, kazao je Rožajac.