Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Propali pregovori

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo najavili štrajk

bolnica-1333

Zdravstveni radnici bili su u višednevnom štrajku i u septembru 2018. godine, a nakon što je s tadašnjom Vladom KS postignut dogovor o povećanju koeficijenata za doktore i zdravstvene radnike štrajk je okončan

Za 2. septembar najavljen je štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo i on će se i održati, a nakon što su propali dogovori Vlade KS i sindikata.

Sastanak koji je danas održan nije završen onako kako su očekivali u Sindikatu.

Zahtijevali su potpisivanje novog Kolektivnog ugovora za radnike u zdravstvu u Kantonu Sarajevo. Ponuda predstavnika Vlade KS je bila potpisivanje Kolektivnog ugovora sa istim pravima kao i u prethodnom Kolektivnom ugovoru. Nisu pristali na povećanje najniže satnice niti izmjene koeficijenata, piše NAP.

„Predložili su da o satnici i koeficijentima pregovaramo 20.03.2020.godine! Na pitanje o kojem Kolektivnom ugovoru se radi (postoji Granski kolektivni za sve radnike u zdravstvu i kolektivni za djelatnost doktora medicine i stomatologije), nisu znali odgovor. Sindikat je odbio prijedlog i generalni štrajk zdravstvenih radnika će početi 02.09.2018.godine“, navode predstavnici Sindikata.

Zdravstveni radnici bili su u višednevnom štrajku i u septembru 2018. godine, a nakon što je s tadašnjom Vladom KS postignut dogovor o povećanju koeficijenata za doktore i zdravstvene radnike štrajk je okončan.

Štrajk ljekara održan je i u prvoj polovini maja kada je zatražena reprezentativnost sindikata i to na nivou FBiH, te dva kantona Sarajevskom i Tuzlanskom. Ljekari su tada upozorili da su prinuđeni svoju egzistenciju potražiti van granica BiH.